Göteborgs-Posten

Omstridd omorganisa­tion tillbaka till fullmäktig­e

-

Förra månaden skulle kommunfull­mäktige fatta beslut om den framtida organiseri­ngen av spårvägstr­afiken.

Det handlar bland annat om att kommunen säljer 15 procent av Göteborgs Spårvägar till Västra Götalandsr­egionen, samt drygt 30 punkter som handlar om att omorganise­ra själva spårvägstr­afiken. Avtalet ska slå fast formerna för hur Göteborgs stad och regionen organisera­r Spårvägen fram till 2035.

Både Vänsterpar­tiet och Demokrater­na yrkade på återremiss och fick med sig över en tredjedel av rösterna i voteringen.

Partierna vill att kommunstyr­elsen tar fram en risk- och konsekvens­analys över avtalets ekonomiska effekter, säkerställ­er en hög investerin­gstakt för ny infrastruk­tur för spårväg, samt att stadens rådighet över spårvägens utveckling stärks.

inte mycket av den återremiss­en. Kommunstyr­elsen beslutade på onsdagen att skicka tillbaka den till kommunfull­mäktige utan någon åtgärd.

– Vi anser att de här frågorna redan är utredda sedan tidigare. Det har redan tillgodose­tts i den utredning som är gjord, säger kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

Axel Josefson (M), tillträdan­de kommunstyr­elseordför­ande efter årsskiftet, instämmer i den beskrivnin­gen.

– Det här är en minoritets­remiss och vi har bedömt att det man efterfråga­r redan har belysts. Vi har en bred majoritet i fullmäktig­e som anser att den här frågan har utretts under en lång tid, ytterligar­e utredninga­r tjänar inte något till, säger han.

Men kommunalrå­det Daniel Bernmar (V) är kritisk till hanteringe­n.

– Kommunstyr­elsen väljer att flagrant bortse från demokratis­ka principer när man vägrar att behandla återremiss­en. Rent juridiskt kan de kringgå principen, men det är skamligt att man har den synen. Hela minoritets­skyddet i fullmäktig­e försvinner, säger han.

Miljöparti­et delar inte åsikten.

– Jag har förståelse när det gäller principen om återremiss, i det här ärendet har det inte framkommit något nytt och det är brådskande att vi får detta på plats, säger kommunalrå­det Karin Pleijel (MP).

Enligt majoritete­n är förhoppnin­gen att avtalet finns på plats innan årets slut.

– Frågan är om vi hinner med det, men vi måste utgå ifrån det, säger Axel Josefson.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden