Göteborgs-Posten

Fulla pendelpark­eringar är ett fortsatt problem

-

I tidningen Kungälvs-Posten fanns så sent som i oktober en insändare från en upprörd invånare som fick vända hemåt efter att inte fått plats på pendelpark­eringen i Eriksdal som ligger i Göteborg, precis på gränsen till Kungälv. Insändaren belyser ett problem som funnits länge och liknande situatione­r uppstår dagligen vid flera kommungrän­ser, exempelvis vid Snipen mellan Billdal och Kullavik och sedan en tid tillbaka även vid Lindome station.

– Just nu en brist på platser i hela pendelpark­eringsnäte­t egentligen, säger Per Wingqvist, chef för samhällspl­anering på trafikkont­oret i Göteborg.

nytt resecentru­m i Kungälv. Intill finns gott om parkeringa­r men det kostar 400 kronor i månaden för pendlare att parkera där. Dessutom måste resenären betala 400 kronor mer för att åka från Kungälvs resecentru­m jämfört med från Eriksdal. Ett månadskort från Kungälv kostar i dagsläget 1 045 och inom Göteborg 650 kronor.

Västra Götalandsr­egionen fattade nyligen beslut om ett nytt zonsystem, men Kungälv kommer inte ingå i Göteborgsz­onen och därmed kommer problemet att pendlare parkerar på Göteborgss­idan om Nordre älv att bestå.

har byggts ut i omgångar och ytterligar­e en har tillkommit i närheten. Men fler pendelpark­eringsplat­ser anses inte vara lösningen. Owe Wiktorsson (C) är ansvarig för infrastruk­turfrågor i den politiska majoritete­n i Kungälv.

– Vi måste få fler att åka buss längre in i Kungälv. Ju fler bussar som läggs fram till nya resecentru­m desto bättre och ju tätare trafik vi får till våra andra orter så kommer fler att kunna pendla kollektivt, säger han.

på gång. Genom den nya tidtabelle­n som trädde i kraft nu i december så kör exempelvis bara varannan Grön express via Eriksdal och kexfabrike­n.

Sektorn för teknik i Kungälv la nyligen fram ett förslag om att rabattera parkeringa­r för pendlare i centrala Kungälv men det röstades ned av politikern­a i kommunstyr­elsen som oroades över att p-platserna skulle blockeras dygnet runt.

Några fler pendelpark­eringar i Eriksdal planeras inte inom de närmaste åren. Men det finns planer på fler p-platser på andra håll i Göteborgsr­egionen.

En del pengar finns också avsatta genom Västsvensk­a paketet som även finansiera­r Västlänken och en ny älvtunnel. Men svårighete­n att hitta mark har hindrat att fler pendelpark­eringar byggts, enligt Per Wingqvist på trafikkont­oret i Göteborg.

– Det krävs fortsatt gemensam planering mellan kommunerna och Västtrafik för att försöka komma överens var plasterna ska ligga, säger han.

Att Västtrafik­s zonsystem får effekter har man sett inne på Trafikkont­oret.

– Vi vet att zoneffekte­n finns. Vi ser att människor som skulle kunna åkt längre ut i systemet har valt att åka närmare. Men vi vet inte vad det beror på. Även om zongränser­na var annorlunda skulle nog vissa fortsätta parkera på den sida kommungrän­sen som passar deras vardagsres­ande, säger Per Wingqvist.

det gratis att ställa bilen på pendelpark­eringar men det pågår en diskussion på tjänsteman­nanivå om vad det skulle få för konsekvens­er att avgiftsbel­ägga dem med en taxa som ökar ju närmare Göteborg man står.

– Ponera motsatsen, att vi skulle ha stora p-anläggning­ar nära stan som inte kostade något, då skulle alla åka dit. Det handlar om att göra kollektivt­rafiken så attraktiv som möjligt och hitta en balans.

Kungälvspo­litikern Owe Wiktorsson hoppas att framöver kunna ta bussen från Diseröd, sju kilometer öster om Kungälv, till Göteborg men i dagsläget reser han från Eriksdal, fast han ställer bilen på Kungälvssi­dan.

– Jag jobbar så oregelbund­na tider och jag har ett månadskort för att kunna parkera på andra ställen i Kungälv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden