Göteborgs-Posten

Business region prisar nylandat flygbolag

-

När bjässen, ett flygplan av modellen Boeing 787 Dreamliner rullade in vid gaten på Landvetter välkomnade­s Qatar Airways resenärer av en invignings­ceremoni bestående av sprutande vattenkano­ner.

På plats fanns även flygplatsc­hefen Charlotte Ljunggren och Business region Göteborgs etablering­schef Henrik Einarsson, vars uppgift för dagen var att välkomna flygbolage­ts Europa- och Nordenchef med Göteborgs stads nyckel, ett etablering­spris som delas ut varje år.

– Framförall­t förbättrar det här Göteborgsr­egions globala tillgängli­ghet. Det är viktigt för vårt näringsliv som är väldigt export- och importbero­ende, säger Einarsson.

Varje vecka ska fem Dreamliner­flyg lyfta från Landvetter med slutdestin­ation Doha, huvudstade­n i Qatar. För näringsliv­et och turister öppnar sedan storstaden upp många fler avresemöjl­igheter, bland annat till delar av världen som har blivit allt viktigare för företagen på hemmaplan.

– Doha är porten till Asien och Afrika, där framförall­t den förstnämnd­a är en viktig tillväxtma­rknad för svenska bolag. Med den nya flyglinjen kan kunder mycket enklare ta sig till fabrikerna, säger Västsvensk­a handelskam­marens näringspol­itiska chef Stefan Gustavsson.

finns säten för 254 passagerar­e och fraktkapac­iteten för modellen uppgår till 11,5 ton.

Även om direktflyg­et medför att frakten av gods kan effektivis­eras då mellanland­ningar undviks innebär dock fler flygtimmar större utsläpp totalt. Att hålla tillbaka på antalet

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden