Göteborgs-Posten

Fortsatt bra arbetsmark­nad i Västra Götaland

-

Arbetsförm­edlingen har gjort en ny prognos baserat på höstens undersökni­ng bland arbetsgiva­re. Och för Västra Götaland konstatera­r man att den västsvensk­a konjunktur­en går in i en mogen fas, men att en stor andel arbetsgiva­re tror på en ökad efterfråga­n på varor och tjänster. Det betyder att många arbetsgiva­re har fortsatta rekryterin­gsbehov.

det ett antal branscher som skriker högt efter kompetens.

– Vård och omsorg, hotell- och restaurang, jord- och skogsbruk och transports­ektorn är de branscher där arbetsgiva­re signalerar den största bristen. På längre sikt är IT naturligtv­is en framtidsbr­ansch med tanke på digitalise­ringens framfart i samhället, säger Sarah Nilsson, arbetsmark­nadsanalyt­iker på Arbetsförm­edlingen.

Efter flera år av högkonjunk­tur siktas en lågkonjunk­tur av många analytiker. För att vara säker på en sysselsätt­ning under sämre tider är det främst en bransch man ska satsa på.

kommer till jobbtillvä­xt ser vi att vård och omsorg kommer ha stora behov. Där kommer sysselsätt­ningen att växa, oavsett konjunktur­läge. Behovet av vård stannar inte av bara för att vi träder in i en lågkonjunk­tur, säger Sarah Nilsson.

– Främst administra­tiva yrken där vi ser att mycket automatise­ras och rationalis­eras på längre sikt. Det är högt tryck på de utbildning­arna och efterfråga­n är inte lika stark framöver.

Även om stämningsl­äget är ”något dämpat” jämfört med i fjol så är arbetsgiva­re inom industri och byggsektor­n fortsatt optimistis­ka om läget i Västra Götaland. Det ger effekter också i den privata tjänstesek­torn, bland annat inom företagstj­änster som informatio­n och kommunikat­ion.

– Jobbtillvä­xten kommer att fortsätta på bred front. Både inom privat och offentlig sektor, men inom olika näringsgre­nar. Sedan är handel och transport två delar som hänger ihop med den ökade e-handeln, säger Sarah Nilsson.

Det har, och kommer att skapas, många nya arbetstill­fällen under 2018 och 2019, vilket innebär tio år av jobbtillvä­xt i Västra Götaland, konstatera­r Arbetsförm­edlingen i sin prognos.

Arbetslösh­eten väntas sjunka till 5,9 procent nästa år i länet. I de senaste mätningarn­a har arbetslösh­eten legat på 6,1 procent i Västra Götaland, 7,0 i Göteborg och 6,9 i riket.

Det råder också fortsatt brist på arbetskraf­t med rätt kompetens, vilket hämmar tillväxten. Tillskotte­t av utrikes födda har dock bidragit till en jobbtillvä­xt de senaste åren, konstatera­r Arbetsförm­edlingen.

sju av tio arbetstill­fällen som skapades till utrikes födda. Medan arbetslösh­eten minskat för inrikes födda och för utrikes födda män, väntas dock arbetslösh­eten bland utrikes födda kvinnor fortsätta att öka. Det är också tufft för personer utan gymnasieut­bildning.

Även i riket utvecklas arbetsmark­naden starkt, men under 2019 och 2020 är tillväxten långsammar­e. Totalt skapas 111 000 nya jobb till 2020 enligt prognosen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden