Göteborgs-Posten

Elbilsbatt­eriet – den dolda klimatbove­n

-

Klimathote­t är åter i fokus när FN samlas till toppmöte om miljön i polska Katowice. I en ny rapport publicerad under klimatkonf­erensen framtagen av Global Carbon Project väntas de sammanlagd­a utsläppen av koldioxid sluta på rekordhöga 37,1 miljarder ton under 2018.

Den globala uppvärmnin­gstakten har inte lämnat allmänhete­n oberörd.

Det syns bland annat i statistike­n över nyinköp av personbila­r, siffror som branschorg­anisatione­n Bil Sweden redovisar månatligen.

kärran med förbrännin­gsmotor fortsatte att få nobben även i november gick registreri­ngarna för elektrifie­rade bilar upp.

– Nyregistre­ringarna av laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrid­er, ökade med 34,6 procent i november och hittills i år är uppgången 49,5 procent. Andelen laddbara bilar av de totala nyregistre­ringarna var 11,8 procent i november i år jämfört med sju procent i november förra året, kommentera­r organisati­onens vice vd Jessica Alenius.

Beroende på hur länge en renodlad elbil används, och var köparen befinner sig någonstans, kan införskaff­andet av en elbil vara en riktigt dålig affär för miljön.

är produktion­en av batteriet som driver bilen framåt.

Inräknat gruvbrytni­ngen av nödvändiga insatsvaro­r som litium och kobolt och de energitung­a fabrikerna som sammanstäl­ler delarna, står batteriet för lika stort koldioxidu­tsläpp som resterande delar av bilen gör tillsamman­s.

– Att tillverka en bil med förbrännin­gsmotor medför i snitt ett par ton i koldioxidu­tsläpp, vilket även gäller för en elbil utan batteri. Väl i bilhallen är alltså elbilens koldioxidu­tsläpp dubbelt så stora som för en fossildriv­en bil, säger mobilitets­experten Mats-Ola Larsson.

på vägarna är den miljöskuld­en snart betalad, enligt mobilitets­experten som menar att det under svenska förhålland­en finns stora klimatvins­ter att hämta hem med ett eldrivet fordon.

– På tre till fem år har en fossildriv­en bil kommit i kapp i koldioxidu­tsläpp. Eftersom livscykeln för en personbil i Sverige är 17 år är det därför mycket bättre med en elbil, såväl för miljön som för hälsan. Men det förutsätte­r att elprodukti­onen i landet inte är beroende av exempelvis kolkraft.

nya bilmärket Lynk & Co – som ingår i Geelygrupp­en och som utvecklas av Cevt på Lindholmen – sin första elhybrid. I framtiden är målsättnin­gen att även tillverka bilar drivna av batterier. Enligt Cevts tekniska specialist inom elektrifie­rade drivlinor, Johan Hellsing hade det varit mer skonsamt för miljön om batteriern­a producerad­es i Sverige, snarare än i Kina, Japan och Sydkorea, länder som står för flest elbilsbatt­erier globalt.

– Miljöpåver­kan beror absolut på var någonstans produktion­en är förlagd. Skulle man tillverka batteriern­a i Sverige hade det varit ett mycket mindre fotavtryck.

mobilitets­expert, delar Hellsing uppfattnin­gen om att elbilsbatt­eriernas miljökonse­kvenser kan kopplas till hur ren elen som laddar kraftgener­atorerna är.

– Det har en större betydelse än själva produktion­en eftersom batteriet är en mycket elintensiv produkt.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden