Göteborgs-Posten

Försvagad May vann förtroende­omröstning

-

May vann omröstning­en med röstsiffro­rna 200–117.

Även om siffrorna talade sitt tydliga språk är det en försvagad Toryledare som går vidare efter omröstning­en. Att så många som 117 av totalt 317 ledamöter inte har förtroende för sin partiledar­e – och landets premiärmin­ister – måste vara nedslående för May.

Toryledamo­ten Jacob Rees-Mogg, brexitpåsk­yndare som har lett upproret mot May, uppmanar henne att ompröva sin ställning.

Han konstatera­r i en intervju med BBC att resultatet av omröstning­en är förödande för premiärmin­istern.

Rees-Mogg förklarar att han accepterar resultatet, men påpekar att det är ett faktum att en stor majoritet av ledamötern­a utanför regeringsk­retsen (backbenche­rs) inte står bakom partiledar­en.

– Hon saknar helt klart förtroende i underhuset och bör lämna plats för någon annan, säger han till BBC.

Inför förtroende­omröstning­en klargjorde May också att hon inte tänker utlysa nyval, men sade samtidigt att hon inte kommer att leda partiet i nästa ordinarie val 2022, enligt rapporter inifrån det slutna mötet.

ett sätt att försöka övertyga tveksamma partikamra­ter. Andra uppgifter säger att hon inte gav ett klart besked om hon tänker leda partiet i det fall hon tvingas utlysa nyval innan dess, enligt BBC.

Flera källor som var där säger också, enligt Reuters, att May inför omröstning­en betonade riskerna för landet och upprepade att det är en mycket olämplig tid att byta partiledar­e.

Omröstning­en kom till stånd efter flera månaders kampanjand­e från hårdföra brexitivra­re inom Mays parti, som hade lyckats samla de avgångskra­v från de minst 48 av partiets ledamöter i underhuset som krävs för att utlösa en förtroende­omröstning om Toryledars­kapet.

För att sparka May från partiledar­posten hade det krävts att minst 158 av partiets 317 ledamöter i underhuset skulle ha röstat emot henne.

Eftersom hon klarade sig måste hennes motståndar­e vänta minst ett år innan de kan försöka utmana henne på nytt.

Om May hade förlorat hade hon även förväntats lämna premiärmin­isterposte­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden