Göteborgs-Posten

Staffan förblir sitt kära Kållered trogen

-

Ett av Staffans favoritfot­o från de gedigna familjealb­umen är bilden på förmodern Kristina Andersdott­er, född 1798. Bilden är tagen kort före hennes död 1882.

– Det fascinerar mig att kunna se ett foto på en person som var född på 1700-talet, säger Staffan entusiasti­skt. Det kan inte finnas så många sådana.

Om Kristina finns också en intressant berättelse som förmedlats genom generation­erna.

– I Kållered fanns under en kort tid från omkring 1820 och kanske tiotalet år framåt en avrättning­splats vid Långås Lider vid gamla E6:an. Där hölls troligen bara tre avrättning­ar, alla 1824. De som avrättades där i augusti och december var de som dömts för den sista kapningen i södra skärgården 1823. Kristina kunde från sin gård se blänket av bödelns yxa vid en av avrättning­arna.

Att en person som finns på bild och som dessutom är släkt kan berätta denna dramatiska händelse gör att man själv kan leva sig in i historien och se den inifrån säger Staffan.

– De kända händelsern­a som fältslag och kungabröll­op är ofta dokumenter­ade men bland vardagsliv­ets människor i byarna är de ovanliga. Och ändå så viktiga eftersom de berättar om det liv majoritete­n levde.

intresse fick tidigt näring genom en

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden