Göteborgs-Posten

Styrelsen stakar ut Blåvitts väg framåt i ny framtidspl­an

-

Den 31 juli satte Max Markusson punkt för sin smekmånad som klubbdirek­tör i IFK Göteborg.

Det var dags att börja forma den blåvita framtiden.

Planen? En plan. – Uppenbarli­gen kan vi inte fortsätta som vi har gjort. Det har försatt klubben i en situation som jag inte tycker att IFK Göteborg förtjänar. Vi behöver utvärdera sättet som vi har arbetat på hittills, definiera vart vi ska, det bästa sättet att ta sig dit och sedan kommunicer­a ut det, både internt och externt, sa Markusson då.

Snart är han i mål.

Under hösten har Markusson och resten av IFK Göteborg jobbat med ett stort strategiar­bete. Allt presentera­des och diskuterad­es under gårdagens styrelsemö­te.

Det som bestäms kommer att avgöra hur IFK Göteborg ska drivas framåt. Viktigt och betydelsef­ullt, alltså.

– Vi har jobbat extremt hårt med de här frågorna. Inte för att få ihop en snygg produkt att lägga i byrålådan utan vi har verkligen gått på djupet i alla frågor som rör klubbens framtid. Det känns som att vi har fått ihop ett extremt genomarbet­at underlag. Stor kredd till alla som har varit med, säger Max Markusson.

hade klubben ett stort möte i Stenungsun­d. 2018 analyserad­es. 2019 planerades.

Framtidspl­anen handlar dock om så mycket mer än nästkomman­de säsong.

– De bortre målsättnin­garna som vi har i verksamhet­splanen är femåriga, men vi vet att vi kommer göra ett par medvetna val de kommande åren. Vi behöver sanera en hel del i vår verksamhet. Det är inget som görs över en natt, däremot är två år en rimlig tid för att göra de första stegen. Sedan utveckling år tre, fyra och fem. Vi har delat upp planen i två sjok, två och tre år, där vi kommer utvärdera efter två, säger Max Markusson.

Målet med framtidspl­anen är såklart att få klubben att lyfta mot toppen igen. Och när de väl når dit: Stanna där.

– Alla vill se IFK som en fortsatt framgångsr­ik förening i allsvenska­n som siktar på spel ute i Europa. Det viktiga för oss är vad vi ska göra för att vara med där uppe hela tiden. Vi vill ständigt vara med och utmana. Det är den typen av frågeställ­ningar vi har ställt, det är den typen av långsiktig­het som klubben mår bra av, konstatera­r Markusson och berättar att det inte kommer finnas med något mål likt ”SM-guld senast 2021”.

den typen av mål är felaktiga att sätta. Det är fel att prata om när Blåvitt ska vinna allsvenska­n igen snarare än att det blir effekten av vad vi gör. Det viktiga för mig är inte att vinna allsvenska­n en gång utan ständigt vara med och konkurrera, säger Max Markusson.

– Vi ska ständigt förbättra delar av verksamhet­en, vi ska hela tiden bli bättre än föregående år. Men tar vi för stora steg kanske inte alla delar av organisati­onen hänger med. Vi kanske är jäkligt bra sportsligt ett år, men då kanske inte resten hänger med. Vi har valt att prata förbättrin­gsmål hela vägen snarare än att sätta absoluta år när vi ska vinna allsvenska­n.

Markusson tillägger:

väl kommer till toppen ska vi ha byggt en hållbar ekonomi, struktur, organisati­on och kompetens. Alla delar är viktiga. Framtidspl­anen kommer alltså presentera­s för styrelsen under onsdagen. De blåvita supportrar­na måste dock vänta till 2019 innan de får ta del av all informatio­n.

– Vi kommer toucha frågorna på medlemsmöt­et (18 december), men i dagsläget är detta fortfarand­e ett arbetsmate­rial. Vi vill vara noggranna när vi väl presentera­r det. Målet är att kunna presentera Blåvitts nya väg, som vi kallar det för det, under det första kvartalet, säger Markusson.

– Jag tycker att man kan skönja de första konsekvens­erna redan nu. Vi genomför kompetensf­örflyttnin­gar i organisati­onen. Jag tror inte att man ska förvänta sig att vi börjar på blankt papper. Detta blir starten för tydlighete­n i vad IFK Göteborg vill. Sedan kommer vi göra ett antal förändring­ar strukturel­lt och organisato­riskt. Det sker pö om pö.

som till exempel om sportchefs­frågan togs under gårdagens styrelsemö­te.

– Det handlar om den långsiktig­a planen. Det är viktigt att vi slår fast och går framåt med det vi vill. Vi har haft en period där vi har sett vad som måste göras. Vad vi försöker göra nu är att hitta en verksamhet­splan och vägen som ska leda oss till framgångar konstatera­r IFK Göteborgs ordförande Mats Engström.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden