Göteborgs-Posten

Sverige vann lätt mot Ryssland

-

Sveriges storseger mot Ryssland (39–30) i Hall XXL innebar att blågult fick invänta slutresult­atet i den sena matchen mellan Serbien och Frankrike för att se om det skulle bli en EM-semifinal i Paris på fredag eller match om femte plats. För svensk del var en serbisk vinst nödvändig.

Nu blev det inte så. Värdnation­en Frankrike besegrade gruppjumbo­n Serbien med 38–28 och gör Ryssland sällskap från gruppspele­t i Nantes.

om femteplats­en i turneringe­n, i Paris på fredag. Sverige har bjudit på fem raka rysare i Nantes det här mästerskap­et, men när mellanrund­an skulle avslutas mot den regerande olympiska mästaren Ryssland blev det aldrig spännande.

”Bella” Gulldén satt 1–1 var Sverige aldrig i underläge mot ryskorna under den första halvleken. Någon försvars- eller målvaktsma­tch var inte gruppavslu­tningen – något som Nathalie Hagman utnyttjade bäst på sin kant av svenskorna.

I klubblaget Bukarest är hon högersexa, men i landslaget har Hagman under senare år mest setts som en högernia. De senaste EM-matcherna har det dock blivit mest spel på högerkante­n sedan Daniela Gustin olyckligt fick sitt korsband avslitet mot Montenegro. Mot Ryssland var Bukarestsp­elaren helt suverän under den första akten – Hagman svarade för åtta mål på nio avslut när Sverige gick till pausvila i ledning med 18-17.

den andra halvleken sprang Sverige ifrån ett Ryssland, som då vilade flera av sina största stjärnor inlednings­vis. Blågult vann de första nio minuterna med 8–3 och ledde just då med hela 26–20.

Visserlige­n kom ryskorna något närmare, men det gick inte att stoppa Sverige. Och framför allt inte Nathalie Hagman. Den Skurufostr­ade kantspring­aren svarade för osannolika 17 mål på 18 avslut när Blågult vann med nio mål mot ett lojt Ryssland (39–30).