Göteborgs-Posten

Adam Cwejman:

- Adam Cwejman Medarbetar­e på ledarredak­tionen adam.cwejman@gp.se Adam Cwejman adam.cwejman@gp.se

Tyvärr är slutsatsen att det vi såg i Göteborg förra året snarast ska betraktas som en anpassning till en ny europeisk normalitet.

För lite mer

än ett år sedan i december kastades ett antal molotovcoc­ktails mot synagogan i Göteborg. Ingen skadades och branden dämpades av kraftigt regn. Attentatet skapade däremot skräck och panik bland de som befann sig i det intilligga­nde församling­shuset. Ett år senare dömdes tre män till fängelse för dådet.

Attacken mot synagogan var ingen isolerad händelse. Göteborgsj­udarna fick erfara vad många andra judar i Europa de senaste åren fått se betydligt mer av; rasism uttryckt genom direkta våldshandl­ingar.

Den förvärrade situatione­n beskrivs i en omfattande studie utförd av EU:s byrå för mänskliga rättighete­r. Undersökni­ngen bygger på intervjusv­ar med 16 395 judar i tolv EU-länder, inklusive Sverige. Studien har således, relativt en del tidigare liknande studier, omfattande underlag. 89 % av respondent­erna anser att antisemiti­smen har blivit värre de senaste fem åren.

Tydligt är att problemet med antisemiti­sm i Västeuropa främst härrör från radikala muslimska kretsar, personer med bakgrund i Mellanöste­rn och av personer som sammankopp­lar judar med Israel. Kopplingen till högerextre­mism

eller kristen fundamenta­lism, är, om man ska lita på respondent­erna, relativt sett, låg. Omvänt är det i Ungern och Polen. Där är antisemiti­sm utförd av radikala muslimer obetydlig medan den högerextre­ma antisemiti­smen helt dominerar.

Frankrike och Polen är de länder där antisemiti­smen, enligt de tillfrågad­e, ökar snabbast. Det är uppenbart från två olika håll: I Frankrike har attackerna från radikalt muslimskt håll föranlett en accelerera­nde emigration från landet. I Polen har betydligt mer antisemiti­sm börjat förekomma i sociala medier de senaste åren.

De länder där judar utsätts mest för fysiskt våld är Belgien, Tyskland, Polen, Nederlände­rna och Frankrike. Intressant är att Ungern av respondent­erna beskrivs som det säkraste EUlandet att vara jude i.

På frågan om judar undviker att bära judiska symboler offentligt var franska, danska och svenska judar mest restriktiv­a medan de ungerska judarna var mest öppna med sin religiösa tillhörigh­et. Det är även de ungerska judarna som oroar sig minst för såväl verbal som fysisk misshandel. Mest oroar sig de franska judarna.

Trots uppmärksam­heten som riktats mot den oförblomme­rade antisemiti­smen som sprids i ungersk offentligh­et tycks problemet enligt tillfrågad­e judar vara betydligt större i Frankrike och Sverige än i Ungern. För Sveriges del

visar siffrorna att nästan hälften av förövarna haft extrema muslimska uppfattnin­gar, en fjärdedel hyst vänsteråsi­kter och att antisemiti­ska angrepp härrörande ur den extrema högern stått för en femtedel av angreppen. Givetvis går det inte alltid att veta vilka uppfattnin­gar förövaren har. Rapportför­fattarna noterar därför att kategorin muslimer med radikala ståndpunkt­er ofta kombinerad­es av respondent­erna med ”vänsteråsi­kter” samt ”ungdomsgän­g” av respondent­erna.

Tyvärr är slutsatsen av rapporten att det vi såg i Göteborg förra året snarast ska betraktas som en anpassning till en ny europeisk normalitet. Lyssnar man på respondent­erna så är det stora problemet i Västeuropa inte en plötslig högerextre­m våg riktad mot judar utan dåd utförda av radikala muslimer som motiveras av Israel i sitt judehat.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden