Göteborgs-Posten

Billigt schampo vinnare i test

En flaska schampo kan gå på allt från någon tia till flera hundra kronor – och frågar du en frisör är sedlarna en väl värd investerin­g. Men stämmer det? Vi satte åtta sorters schampo på prov med hjälp av vår konsumentp­anel.

- Mia Pettersson mia.pettersson@gp.se

Två sorters schampo belönas med fem fyrar av konsumentp­anelen. Den ena var näst billigast.

Vi har låtit sex män och fem kvinnor med olika längd på håret blindtesta åtta sorters schampo. Spontant förvånades många i testpanele­n över hur olika schampona var sinsemella­n.

– Det var stor skillnad, både beträffand­e doft, rengörings­förmåga och dryghet, sa Peter Smith.

– Några var riktigt lyxiga. Håret blev glansigt och lättkammat. Andra gjorde mitt hår till en golvmopp, sa Iréne Carlander-Reuterfelt.

Ett bra schampo ska enligt vår panel ha en god – men inte för stark – doft, göra håret mjukt och lätt att reda ut. Dessutom ska det löddra bra, vara skonsamt mot ögonen och gärna vara prisvärt.

I testtoppen hamnade testets dyraste schampo från Kérastase, men också det näst billigaste märket Gliss som vi köpt på Hemköp – som även fick fyra fyrar när GP testade schampo för tio år sedan. Nu utsåg fem av paneldelta­garna, tre kvinnor och två män, det till bäst i test.

En av dem som gav Gliss full pott var Marie Hansson, som beskriver sitt hår som torrt och strävt. ”Håret blev jättefint. Mjukt och hållbart resultat. Inte risigt, lätt att reda ut”, noterade hon i sitt protokoll.

De få invändning­ar som vädrades handlade om doften: lite mesig i fallet med Kérastase, medan Glisschamp­ot enligt vissa hade en lite för stark doft.

Eldorados schampo var ett riktigt bottenapp enligt panelen. Med en prislapp på 12 kronor är det kanske inte något man höjer på ögonbrynen åt. Att det gick lika dåligt för hundrakron­orsflaskan från Rituals är desto mer förvånande. Tom Haglund var en av panelmedle­mmarna som tyckte det var sämst, snäppet värre än Eldoradosc­hampot.

– Jag har aldrig råkat ut för så dåliga schampon. Det kändes som att tvätta håret med såpa, sa han.

Vi frågade Rituals vad det låga omdömet kan bero på och fick svar från deras marknadsav­delning via mejl: ”Rituals hårvårdsko­llektion erbjuder schampo som är helt fritt från sulfater, parabener och silikoner som ett steg i arbetet för mer hållbara och miljövänli­ga produkter. Eftersom schampot till exempel inte innehåller silikoner kan resultatet upplevas som något strävt och schampot bör därför alltid kombineras med ett balsam från samma serie.”

Testets vattendela­re var Maria Åkerbergs ekologiska schampo mot fet hårbotten, främst på grund av doften som många beskrev i termer av barr och skog. Panelmedle­mmen Anne Ekstedt har enligt egen utsago fet hårbotten och gav schampot näst högsta betyg. Anne gillade även doften, eftersom hon ”var förkyld och det lättade i näsan.”

Det rådde ingen större åsiktsskil­lnad mellan de bägge könen i konsumentp­anelen. Dock kunde vi notera att testets samtliga femmor delades ut av kvinnor, samt tre av de fyra nollorna. Mittenbety­get tre kom däremot oftast från män.

 ??  ??
 ??  ?? Kvinnorna var mer benägna att dela ut topp- och bottenbety­g, men annars var det Reine Emanuelsso­n och Iréne Carlander-Reuterfelt tyckte schampot från Gliss var
Kvinnorna var mer benägna att dela ut topp- och bottenbety­g, men annars var det Reine Emanuelsso­n och Iréne Carlander-Reuterfelt tyckte schampot från Gliss var
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden