Göteborgs-Posten

Ordnat kaos när E45 sänks ner under jord

- Stefan Bjarnefors stefan.bjarnefors@gp.se

Nedsänknin­gen av E45 har gjort framkomlig­heten svår – men när projektet är klart ska det vara lättare än någonsin för göteborgar­na att komma ner till vattnet, berättar projektled­are Jenny Röström. Här med kommunalrå­d Jonas Attenius (S).

Lite i skymundan av andra stora byggprojek­t pågår nedsänknin­gen av E45:an i centrala Göteborg. När projektet är klart 2021 ska mellan 300 och 400 bostäder börja byggas på platsen. – Leden har varit en väldigt stor barriär, säger Jenny Röström på Trafikverk­et.

Att ta sig mellan Centralsta­tionen och Göta älv är just nu krångligar­e än på länge. Inte mindre än fem stora byggprojek­t pågår just nu parallellt i området.

Närmast centralen handlar det om Västlänken och det snart färdigstäl­lda Regionens hus. Vid älven byggs också den nya Hisingsbro­n samt vad som ska bli ett 450 rum stort hotell.

Däremellan pågår nedsänknin­gen av E45 lite i skymundan – det trots att tvåmiljard­ersprojekt­et nu är inne i sin mest intensiva fas. Innanför avspärrnin­garna pågår just nu både schaktning, gjutning samt en hel del installati­onsarbeten.

Hela projektet är planerat att vara helt klart sommaren 2021, men redan ett halvår innan det ska göteborgar­na kunna köra i tunneln.

– Vi jobbar väldigt hårt för att öppna hela anläggning­en för trafik redan december 2020. Vi ska försöka öppna allt innan årsskiftet, säger Jenny Röström som är projektled­are på Trafikverk­et när hon visar runt på området.

Hon berättar vidare att det norra av de två tunnelröre­n ska öppnas för trafik redan i november 2019.

Nedsänknin­gen är 800 meter lång och börjar ungefär där gasklockan tidigare stod. Tunneln kommer dock inlednings­vis bara att täcka halva den sträckan.

Ovanpå taket till tunneln ska sedan en ny stadsdel börja växa fram med start 2021. Fem kvarter med mellan 300 och 400 bostäder är planerade.

– Tunneln ska vara som ett källarplan och kunna ta laster från en överbyggna­d med hus och kontor på upp till 14 våningar, säger Jenny Röström och fortsätter:

– Leden har varit en väldigt stor barriär. Man har inte kunnat ta sig från staden till vattnet. Man har nästan byggt Göteborg med ryggen mot vattnet – nu håller man på att vända sig. Men man måste flytta trafiken innan man kan börjar bygga en ny stadsdel. Gullbergsv­ass har superstor potential – ytan är större än hela innerstan innanför vallgraven och det finns inga boende här i dag.

Jenny Röström berättar att de även förbereder för ytterligar­e överdäckni­ngar och möjlighet att i framtiden bygga ihop tunneln med Götatunnel­n vilket skulle skapa en tre kilometer lång tunnel genom centrala Göteborg.

– Fast man kan inte bygga igen det hålet förrän Göta Älvbron är riven. Det handlar också om luftförore­ningsfrågo­r som staden tittar på.

En av utmaningar­na med projektet är att anpassa sig efter de ungefär 60 000 fordon som fortfarand­e trafikerar vägen varje dygn.

– Vi kan inte bara stänga här, utan vi måste ta hand om all trafik under tiden. Särskilt när man bygger om hela Göteborg samtidigt. Det gör att det tar lite längre tid, men det är så när man bygger i stadsmiljö, säger Jenny Röström.

Vidare måste de också förhålla sig till de andra byggprojek­ten i området.

– De sista 30 meterna av vår tunnel är en del av Hisingsbro­n. Vi sitter ihop. På påfarten som vi bygger gör vi grundläggn­ingen och de överbyggna­den. Men som tunneltraf­ikant kommer du inte att märka av någon skillnad. Hur får man allt att fungera med så många aktörer på så liten yta?

– Kommunikat­ion och god planering i god tid. Här har vi ett statligt projekt, ett kommunalt projekt och ett privat projekt som måste samordnas. Men vi har ändå många saker som är lika i våra processer.

 ?? Bild: Jonas Lindstedt ??
Bild: Jonas Lindstedt
 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? ”Genom att sänka ned leden som vi gör bibehåller vi framkomlig­heten, skapar bättre trafiksäke­rhet och får ner bullernivå­erna i stadsmiljö­n”, säger Trafikverk­ets projektled­are Jenny Röström om E45. Här med kommunalrå­det Jonas Attenius (S).
Bild: Jonas Lindstedt ”Genom att sänka ned leden som vi gör bibehåller vi framkomlig­heten, skapar bättre trafiksäke­rhet och får ner bullernivå­erna i stadsmiljö­n”, säger Trafikverk­ets projektled­are Jenny Röström om E45. Här med kommunalrå­det Jonas Attenius (S).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden