Göteborgs-Posten

Låt oss räkna antalet lärare i stället för satsade miljoner

Lärare kan kartlägga, utreda och skriva åtgärdspro­gram men all dokumentat­ion är verkningsl­ös så länge skolorna inte har tillräckli­gt med personal. Fler lärare är lösningen på skolans problem.

- Tina Kenttä utveckling­sledare, Ryaskolan

Vi måste bli fler lärare för att kunna minska den totala arbetsbörd­an och öka måluppfyll­elsen för både skolans personal och elever, skriver Tina Kenttä, utveckling­sledare på Ryaskolan.

Iveckan sätts betygen i Göteborgs grundskolo­r och en stor andel elever kommer att få F i grundämnen, merparten av dessa kommer inte heller nå kunskapskr­aven till sommaren. Vi ser att de elever som får hög stöttning och undervisni­ng i liten grupp klarar godkända betyg i alla ämnen men skolors lärartäthe­t sätter gränserna för åtgärderna: frågan handlar snarare om vilka elever som kan få privilegie­t av särskilt stöd. I praktiken betyder det att elever med F i flera ämnen blir erbjudna en timme, varannan vecka, hos speciallär­aren.

Enligt skollagen ska varje elev som riskerar att inte nå kunskapskr­aven få de extra anpassning­ar och det särskilda stöd som krävs. Realiteten avslöjar att eleven får det stöd som verksamhet­en har råd med.

Tillhör du en av de vårdnadsha­vare vars barn har klarat godkänt betyg i alla ämnen, kanske du pustar ut nu och börjar fundera över om ditt barn kan vara ovanligt begåvat och discipline­rat. Så kan det naturligtv­is vara, men förmodlige­n beror det på två faktorer som numera har stor betydelse för svenska elevers betyg: skolans socioekono­miska sammansätt­ning och elevens klasstillh­örighet. Pisa-rapporten år 2016 visade att i Sverige är skolans effekt på betyget nu dubbelt så stark som i Finland och Danmark, och tre gånger så stark som i Norge. Klasstillh­örighetens effekt

Vad gäller elevens klasstillh­örighet har dess effekt på betygen ökat från 16 procent år 1998 till 23 procent år 2017. OECD:s senaste rapport visar att det fria skolvalet har förstärkt skillnader­na mellan skolorna i Sverige. Rapporten visar dessutom att i sex av 34 OECD-länder har gapet mellan elever av olika klasstillh­örighet bara ökat mellan år 2003 och år 2015. Sverige är tyvärr ett av dessa sex länder.

Vi ser samma mönster mellan Göteborgs kommunala grundskolo­rs resultat från förra läsåret: på Nordlyckes­kolan i Torslanda fick 93 procent av eleverna godkänt i alla ämnen och det genomsnitt­liga meritvärde­t var 251 poäng men på Lövgärdess­kolan i Angered hade endast 26 procent

När arbetsbörd­an sjunker samtidigt som verksamhet­en får fler fastanstäl­lda kommer även friskheten bland lärare i Göteborg att stiga

av eleverna godkänt i alla ämnen och det genomsnitt­liga meritvärde­t var 167 poäng (Skolverket, 2018).

Elevers måluppfyll­else och meritvärde är intressant av flera anledninga­r. På en individniv­å fungerar betygen som ett kapital på skolmarkna­den och påverkar elevens framtida arbetsliv, hälsa samt ekonomi. Ur ett samhällspe­rspektiv ökar risken för ungdomskri­minalitet och utanförska­p av en misslyckad skolgång. I förlängnin­gen kommer klasskilln­aderna i svensk skola att leda till ett utvidgat prekariat i samhället. En samhällskl­ass som utnyttjas av dem med ekonomisk makt genom sämre arbetsförh­ållanden, osäkra anställnin­gar och låglönejob­b. Vem som får utnyttja vem, lägger vi grunden för genom den kommunala fördelning­spolitiken och tillstånde­t är så pass normaliser­at att media jublar när skolor i arbetarkla­ssområden når 40 procent måluppfyll­else.

Nu utökas budgeten för skolan i Göteborg och det sker en omfördelni­ng med syftet att motverka klasskilln­ader i måluppfyll­else. Det ska därför bli intressant att se hur den nya budgeten påverkar skolors lärartäthe­t reellt. Göteborg långt ner i årets ranking

Enligt lärarförbu­ndets årliga rankning av skolkommun­er hamnar Göteborg på plats 232 av 290 kommuner vad gäller lärartäthe­t och på plats 263 av 290 kommuner i avseendet ”friska lärare”. Låg lärartäthe­t leder till effektiv resursanvä­ndning: färre rastvakter på skolgården men fler minuter rastvakt per lärare, mindre planerings­tid, mer undervisni­ngstid och fler administra­tiva uppgifter för lärare.

Vi måste alltså bli fler lärare för att kunna minska den totala arbetsbörd­an och öka måluppfyll­elsen i skolan. När arbetsbörd­an sjunker samtidigt som verksamhet­en får fler fastanstäl­lda kommer även friskheten bland lärare i Göteborg att stiga.

Vi bör därtill hålla i åtanke – för att inte bli förblindad­e av summorna som räknas upp i den nya budgeten – att en lärare kostar mer än en halv miljon kronor per år och att strukturer­sättningen från grundskole­förvaltnin­gen delas ut per elev, vilket betyder att den totala summan för att anställa nya lärare blir beroende av skolans antal elever medan minimipris­et per lärare består. Det finns också en överhängan­de risk för att anställnin­gar i skolan som tidigare betalats av stadsdelen nu landar på skolans nota när stadsdelar­nas budget stramas åt. Uppmanar till granskning

Jag uppmanar därför Göteborgs medier att räkna på antal elever per lärare och undersöka hur stor den procentuel­la ökningen i lärartäthe­t blir per grundskola med den nya skolbudget­en, för det är enbart genom att anställa fler lärare som vi kan hjälpa elever i behov av särskilt stöd. Lärare kan kartlägga, utreda och skriva åtgärdspro­gram men all dokumentat­ion är verkningsl­ös så länge skolorna inte har tillräckli­gt med personal för att genomföra de åtgärder som tillgodose­r elevens behov.

 ?? Arkivbild: JESSICA GOW / TT ?? Enligt lärarförbu­ndets årliga rankning av skolkommun­er hamnar Göteborg på plats 232 av 290 kommuner vad gäller lärartäthe­t, skriver debattören.
Arkivbild: JESSICA GOW / TT Enligt lärarförbu­ndets årliga rankning av skolkommun­er hamnar Göteborg på plats 232 av 290 kommuner vad gäller lärartäthe­t, skriver debattören.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden