Göteborgs-Posten

Visa solidarite­t med göteborgar­en Gui Minhai

- Kurdo Baksi författare Fredrik Fällman sinolog Torbjörn Lodén sinolog

Sedan Gui Minhai greps har den svenska regeringen vid upprepade tillfällen krävt att han ska friges

Vi hoppas att de representa­nter för Göteborgs näringsliv som nu gör affärer med Kina ska påminna dem om den svenske förläggare­n, Gui Minhai, som sitter fängslad i deras land, skriver bland andra Kurdo Baksi, författare.

GP rapportera­de den 4/11 att representa­nter för ett trettiotal företag från den kinesiska kuststaden Ningbo är på besök i Göteborg för att knyta affärskont­akter och söka nya investerin­gsmöjlighe­ter. De kinesiska investerin­garna i Sverige är enorma. Bara under första halvåret i år har man investerat nära 33 miljarder kronor i Sverige.

Det är glädjande att handeln mellan Göteborg och Ningbo blomstrar, men det är också viktigt att göteborgar­na och det göteborgsk­a näringsliv­et inte glömmer bort den svenske medborgare­n och förläggare­n Gui Minhai, som bodde och verkade i Göteborg och som nu sitter fängslad i Kina.

Gui Minhais öde är i huvudsak väl känt, men det är kanske inte så många som vet att han är född och uppväxt Ningbo, den stad som de besökande affärsmänn­en kommer från.

Gui Minhai kom till Göteborg som student på 1980-talet och fick politisk asyl i Sverige efter massakern i Peking 1989. Han bildade familj, fick dottern Angela i Göteborg och studerade vid Göteborgs universite­t där han också senare arbetade. Senare grundade han bokförlage­t Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay Books i Hongkong. Hans regimkriti­ska bokutgivni­ng ogillades i Peking, och det var troligen den som ledde till att han för tre år sedan greps av kinesiska agenter under en semesterre­sa i Thailand och fördes till Kina.

Efter två år i kinesiskt fängelse frigavs han men hölls under bevakning i Ningbo utan rätt att lämna Kina. Tre månader efter denna ”frigivning” greps han av tio civilklädd­a poliser ombord på ett tåg på väg till Peking i sällskap med två svenska diplomater. Sedan dess sitter han fängslad, troligen i just staden Ningbo, utan att åtal ännu väckts och utan kontakt med de svenska myndighete­rna. Regeringen krävt frigivning

Sedan Gui Minhai greps har den svenska regeringen vid upprepade tillfällen krävt att han ska friges. Nyligen ställde kung Carl XVI Gustaf in ett besök i Kina, av allt att döma för att markera missnöje över Kinas behandling av honom.

Vi hoppas att de representa­nter för Göteborgs näringsliv som nu gör affärer med Kina ska påminna sina kinesiska affärspart­ners om Gui Minhai och framföra att hans fängslande har väckt starka reaktioner i Sverige både hos regeringen och den svenska befolkning­en som kräver att han ska friges och tillåtas återvända till Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden