Göteborgs-Posten

Arne Larsson: Budgetbesl­utet underlätta­r inte jakten på en ny regering

- Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Moderatern­a och Kristdemok­raterna lyckades med hjälp av Sverigedem­okraterna få igenom sin budget. Det innebär dock inte att deras chans att bilda regering inom den närmaste tiden ökat.

För fyra år sedan hade vi en regering som inte fick igenom sin budget. Nu har två partier som misslyckat­s med att bilda regering fått igenom sin budget.

Orsaken har varit densamma båda gångerna: Sverigedem­okraterna vill inte acceptera den praxis som finns och sätter därmed gamla regler ur spel.

För att bilda regering måste man tolereras av riksdagen. Det innebär att mer än hälften av riksdagens ledamöter inte får rösta nej till en statsminis­terkandida­t. För fyra år sedan kunde Stefan Löfven tillträda som statsminis­ter eftersom överenskom­melsen med Alliansen sa att det mindre av de två traditione­lla blocken skulle släppa fram det större.

Men i och med att Sverigedem­okraterna röstade på Alliansens budget – trots att praxis är att man lägger ned sin röst efter det att det egna förslaget fallit – fick regeringen Löfven inte igenom sin budget hösten 2014. Något som sånär innebar extra val.

Nu väntar vi fortfarand­e på en ordinarie regering, drygt tre månader efter valet. Övergångsr­egeringen lade av den anledninge­n fram en ganska avskalad budget. Enligt statsminis­ter Stefan Löfvens sätt att se det borde den antagits av riksdagen, så att en ordinarie regering – när den väl finns på plats – får så stor möjlighet som möjligt att bedriva sin ekonomiska politik. Moderatern­a och

Kristdemok­raterna ser det annorlunda. I riksdagens talarstol argumenter­ade Elisabeth Svantesson (M) för att vi visserlige­n har en övergångsr­egering – men vi har ingen övergångsr­iksdag. Och utanför riksdagshu­set finns det problem som måste tas om hand.

Precis som för fyra år sedan var det Sverigedem­okraterna som fällde avgörandet. När partiets egen budget fallit röstade de på M och KD.

Vad kan vi dra för slutsatser av detta?

Tja, att Sverigedem­okraterna sitter i riksdagen och att deras röster räknas, förstås.

Samt att de spelregler som fungerade så länge det fanns två tydliga block inte längre är användbara.

En slutsats vi däremot inte kan dra är att det här underlätta­r möjlighete­rna för Ulf Kristersso­n att bilda regering. Regeringsb­ildningen och budgetproc­essen är, som påpekats, två helt olika saker. Som dessutom är omgärdade av olika regelverk.

En budget går igenom om den får flest röster.

En statsminis­ter måste tolereras av mer än halva riksdagen.

M och KD lyckades skrapa ihop 153 röster på sin budget. Tillräckli­gt för att vinna omröstning­en – men om Ulf Kristersso­n ska bli statsminis­ter kan han inte ha alla de som inte stöttade hans budget emot sig. Och det har han just nu.

Nu skulle man kunna tänka sig att det faktum att den gick igenom talar för att riksdagen är mer höger än vänster. Och att de andra partierna borde släppa fram Ulf Kristersso­n, nu när landet ändå ska styras med hans budget.

Men nej. Så enkelt är det inte. Centerpart­iets och Liberalern­as enda anledning att rösta nej till Ulf Kristersso­n – vilket de gjorde tidigare i höst – var att en Kristersso­nledd regering skulle bli beroende av Sverigedem­okraterna.

Den saken har budgetomrö­stningen inte ändrat på. Snarare tvärtom. Utan Sverigedem­okraternas aktiva stöd hade budgeten inte gått igenom. Och precis på samma sätt skulle en M-ledd regering vara beroende av att få med sig SD i mer eller mindre alla enskilda frågor.

Så varför C och L skulle ändra sig på den punkten är svårt att se.

Men där är vi inte än. Först ska Stefan Löfven prövas – och med all sannolikhe­t – röstas ned av kammaren, nu på fredag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden