Göteborgs-Posten

Ett steg närmare en kommission

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Tolvåriga Amanda giftes bort till en vuxen man i Irak. Tio år senare förlorade hon vårdnaden om sina barn till mannen. Nu börjar kommunens kommission mot hedersfört­ryck ta form för att det inte ska hända igen.

GP skrev i våras om ett förslag från Liberalern­a som handlade om ett tillsätta en haverikomm­ission, en Amandakomm­ission, för att säkerställ­a att Göteborgs stad i framtiden inte brister i sitt arbete mot hedersrela­terat förtryck. Förslaget antogs av kommunstyr­elsen och sedan dess har tjänstemän­nen utrett hur man ska tillsätta en Amandakomm­ission.

Namnet kommer från ett fall som uppmärksam­mades i samband med GP:s granskning av hedersfört­rycket. Det handlar om Amanda från Göteborg, som giftes bort som tolvåring till en vuxen man i Irak. Tio år senare förlorade hon vårdnaden om sina barn till mannen. GP kunde i sin granskning avslöja hur flera instanser larmat om att något inte stod rätt till. Den Amandakomm­ission som nu utreds ska förhindra liknande fall i framtiden.

– Den gruppen som möter det här i skola och socialtjän­st vittnar om att det är ett växande problem. Vårt mål är att växla upp arbetet mot hedersfört­ryck, säger kommunalrå­det Ann-Catrine Fogelgren (L).

Vid gårdagens kommunstyr­elsemöte hade tjänstemän­nen återkommit med ett inriktning­sförslag.

Det handlar om att stadsledni­ngskontore­t nu har bildat en arbetsgrup­p som ska planera det fortsatta arbetet. Arbetsgrup­pen ska ta fram fler ärenden som liknar Amandas fall, bland annat genom att prata med yrkesverks­amma och andra personer som möter utsatta. Detta ska ge en mer heltäckand­e bild för kommission­ens framtida arbete.

En enig kommunstyr­else har nu antagit inriktning­sförslaget.

– Vi tycker att det är ett bra förslag stadsledni­ngskontore­t har tagit fram. Det här är ett problem som vi behöver identifier­a, men uppföljnin­gen måste också bli bättre, säger Ann-Catrine Fogelgren.

Kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) instämmer.

– Jag är glad för alla partier som vi kan gå armkrok med när det gäller det hedersrela­terade förtrycket i Göteborg, säger hon.

Kommunalrå­det Daniel Bernmar (V) är inte emot förslaget men har en allmän synpunkt.

– Man bör i första hand tänka på att stärka det ordinarie styrningss­ystemet, det kan finnas en risk att man tillsätter för många separata funktioner.

 ??  ?? Ann-Sofie Hermansson (S).
Ann-Sofie Hermansson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden