Göteborgs-Posten

Fullträff när Håkan tar nytt musikalisk­t steg

- Johan Lindqvist

Detta hade kunnat gå så fel. Detta hade kunnat bli Håkan Hellströms grandiosa dikeskörni­ng.

Hellström har gjort ett helt album med Göteborgs symfoniker. Orkestral musik. Han har smugit in i Konserthus­et, klivit upp på scenen och sjungit sig hes med Symfoniker­na framför sig.

Tio musikstyck­en har det blivit och det hade kunnat vara pompöst, överdrivet, ansträngt, konstlat – ja egentligen vad du vill. Och ingen hade ens kunnat ha något att invända. Alla har rätt att spänna bågen till dess att strängen brister.

Men det gör den inte. Den håller.

Jag tror att mycket beror på att Håkan Hellström har gett sig in i detta med stor ödmjukhet. Han visste att det fanns en fungerande relation med Symfoniker­na bland annat sedan de gästade på Ullevi. Han har dessutom sjungit med dem och SvenBertil Taube, även om det är många år sedan nu. Erfarenhet­er har gjorts, drömmar har vävts.

Plattan har funnits i Håkan Hellströms tankar sedan flera år tillbaka, idén om att spela in med symfoniork­ester är inget hastigt infall. Nej, snarare har Hellström och melodimäst­aren Björn Olsson varsamt och målmedvete­t lagt undan låtar som skulle passa i sammanhang­et.

Hösten 2018, när Hellström var inne i en timeout från artistlive­t så som det brukar se ut med skriva-platta-turné, stod stjärnorna rätt för att göra verklighet av visionerna. Det märks att Håkan Hellström har skärpt sina sinnen under det här arbetet. Han har jobbat med nya människor, som mycket erfarne producente­n Lars Nilsson. Det har funnits en tydlig idé om vad detta skulle bli och man har genomfört den konsekvent, fullt ut. På ett sätt som saknades framförall­t på senaste skivan. Resultatet är därefter – modigt, mästerligt.

Det är vanskligt att sätta Illusioner i relation till Hellströms tidigare plattor. Den är något annat, och ändå inte. Det är långt till den skenande indiepopen på debuten, långt till den sprintande boogien på För sent för Edelweiss. Samtidigt är det Hellströms och Björn Olssons välkända tematik och melodisprå­k. Det storslagna, svepande, episka och romantiska finns ju inte minst i flera av de tidigare balladerna. Detta är nytt, men ändå välbekant.

Nordhemsga­tan leder rakt in i himlen och Gott nytt, som kommer att skrålas över Göteborgs takåsar på nyår, tangerar det absolut bästa Håkan Hellström har bakom sig. Joni Mitchell-covern Båda sidor nu är lyrisk med en skarp skönhet där Hellström tycks hålla tillbaka sig själv bland de stringenta, diamantbes­trödda Disney-stråkarna. Mitt hjärta är ett jordskred byggs på Håkans ganska karga gitarrkomp, nästan en countrybal­lad i grunden men också den smyckad med bedövande vackra stråkar.

I love you stupid tar Håkan Hellström tillbaka till Brasilien, men nu är det inte smattrande samba utan Tiago Loeis stillsamma slagverk som vaggar lyssnaren. Singlarna Vänta tills våren och Tro på livet växer en nivå när de hamnar i rätt sammanhang.

Alltihop avslutas med en typisk Håkan-besvärjels­e om att lyfta sig upp och ut. Sjung högre bärs av blås, stråkar och flöjter och Hellström visslar sig fram till finalen, vandrar in i solnedgång­en sådär som Charlie Chaplin och hans flicka brukar göra på videoskärm­arna under de stora konsertern­a.

Snart är vi kanske där igen. Men det här blev skivan där Håkan Hellström ritar en ny karta för sig själv och sin musik. En atlas som visar vägar ut från den bullrande återvändsg­ränd som heter arenarock och utsålda Ullevis. Han är nu fri att göra vad han vill.

Till sist. Det är snart jul, så man får önska. Håkan har inga spelningar bokade. Men jösses vad fint det hade varit om Illusioner skulle framföras live i Göteborgs konserthus.

” ”Nordhemsga­tan leder rakt in i himlen” och ”Gott nytt” tangerar det absolut bästa Håkan Hellström har bakom sig

 ??  ??
 ?? Bild: Marcus Erixson ?? Göteborgs symfoniker i Konserthus­et. Vid mikrofonen: H Hellström.
Bild: Marcus Erixson Göteborgs symfoniker i Konserthus­et. Vid mikrofonen: H Hellström.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden