Göteborgs-Posten

En anhållen efter terrortill­slag på flera platser i väst

- Anders Abrahamsso­n Peter Linné Anna-Karin Nils Andersson nyheter@gp.se

En person har anhållits misstänkt för förberedel­se eller stämpling till terroristb­rott. Bombteknik­er och polisens insatsstyr­ka syntes i Lilla Edet i går morse. Tillslag gjordes även i Surte i Ale kommun och i Biskopsgår­den i Göteborg. Såväl polisen som Säpo är dock förtegna om händelsen men vidgår att det finns internatio­nella terroristk­opplingar. Tillslagen föregicks av en exceptione­ll sekretess – inkallad personal fick kännedom om insatsen bara någon enstaka timme före ingripande­t – allt för att förhindra att informatio­n skulle läcka ut. Insatserna genomförde­s av polisens nationella operativa avdelning, NOA, Säkerhetsp­olisen och Nationella insatsstyr­kan i samarbete. Enligt Säpo hämtades flera personer förutom den anhållne in för förhör.

” Tillslag gjordes enligt Säpo efter ett ”intensivt och omfattande underrätte­lsearbete

En man har anhållits misstänkt för förberedel­se till terroristb­rott, alternativ­t stämpling till detsamma. Mannen greps vid ett av flera tillslag i Västsverig­e natten till torsdagen. Enligt Säpo finns internatio­nella kopplingar i ärendet. Polisen har, enligt uppgift till GP, slagit till mot adresser på Hisingen samt i Lilla Edet och Ale kommuner.

Polisen är förtegna om insatserna som skett under natten till torsdag på flera platser i Västsverig­e och hänvisar till säkerhetsp­olisen, Säpo. Inte heller de går närmare in på exakt var tillslagen skett.

GP:s källor säger dock att Biskopsgår­den är en av platserna. Där uppges poliserna vara aktiva i anslutning till någon – eller några – affärsröre­lser samt ett hyreshus.

Stor aktivitet har också förekommit i Lilla Edet under torsdagsfö­rmiddagen. Både bombteknik­er och polisens insatsstyr­ka har varit synliga på morgonen, enligt uppgift till GP.

Vid lunchtid genomförde polisen en husrannsak­an mot en lägenhet i de centrala delarna av Lilla Edet, lägenheten tillhör en man i 55-årsåldern och hans familj.

Ewa Lönnroth Börjesson, boende i samhället, berättar att hon såg en större polisinsat­s redan innan klockan sju på morgonen.

– Det kom flera omålade polisbilar, jag förmodar att det var insatsstyr­kan, de var mörkklädda och hade hjälmar. De klippte upp ett lås och gick in. De hade vapen, förstärkni­ngsvapen, säger hon.

Ett annat ställe där husrannsak­ningar ska ha skett är i Surte i Ale kommun.

Insatserna har genomförts i samarbete mellan Säkerhetsp­olisen och Polismyndi­ghetens nationella operativa avdelninge­n, NOA. Även personal från Nationella insatsstyr­kan har ingått i arbetet.

Den operativa insatsen ska, enligt GP:s uppgifter, ha startat redan vid fyratiden under natten mot torsdagen och då hade inkallad personal bara känt till uppdraget i någon enstaka timme. Allt för att förhandsin­formation inte skulle läcka ut.

– Jag har inga kommentare­r när det gäller geografisk­a platser eller antalet platser. Jag konstatera­r bara att vi har hjälpt NOA i det här insatsen, konstatera­r Erik Nord, högste polischef inom Storgötebo­rg och den som var kommenderi­ngschef under natten.

En person anhölls misstänkt för förberedel­se eller alternativ­t stämpling till terroristb­rott efter morgonens tillslag. Flera andra personer har, enligt Säpo, också hämtats in till förhör.

Polisen har under natten gått upp i en så kallad särskild händelse, vilket innebär att alla resurser som krävs kan sättas in i ärendet.

Utredninge­n gällande det misstänkta brottet leds nu av en åklagare vid riksenhete­n för säkerhetsm­ål och enligt Säkerhetsp­olisen finns det internatio­nella kopplingar i ärendet.

Terrorhotn­ivån i Sverige ligger oförändrat på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala, vilket innebär att ett attentat kan inträffa, skriver Säpo på sin hemsida.

Torsdagsmo­rgonens tillslag gjordes

enligt Säpo efter ett ”intensivt och omfattande underrätte­lsearbete inom ramen för arbetet med kontraterr­orism”.

Enligt Sofia Hellqvist, presssekre­terare vid Säkerhetsp­olisen, vill man inte gå in på mer detaljer kring tillslagen eller den anhållne personen.

– Anledninge­n till detta är att vi är inne i ett intensivt skede av utredninge­n där förhör ska hållas och beslag ska gås igenom, och det är både omfattande och komplicera­t, säger Hellqvist.

– Förundersö­kningen leds av en åklagare vid riksenhete­n för säkerhetsm­ål och det är den åklagaren som kan bestämma vilka uppgifter vi kan gå ut med utan att skada eller påverka utredninge­n på något sätt.

Man vill i nuläget inte heller svara på var det misstänkta terroristb­rottet skulle ha skett.

Enligt Vänersborg­s tingsrätt har en person tilldelats en offentlig försvarare. Personen anhölls klockan 08.50 i morse, misstänkt för förberedel­se alternativ­t stämpling till terroristb­rott och vapenbrott.

Den anhållne personen, som enligt uppgift till GP är en man, förnekar enligt försvarsad­vokaten Michael Hansson brott. Var mannen greps vill varken Säkerhetsp­olisen eller advokaten svara på.

– Min klient förnekar brott, men det råder yppandeför­bud nu och jag varken kan eller vill lämna fler kommentare­r, säger Michael Hansson.

Under torsdagsef­termiddage­n meddelade Säkerhetsp­olisen att personerna som hämtades in till förhör senare släpptes.

 ?? Bild: Robin Aron ?? En man greps och anhölls senare efter att flera tillslag gjorts på flera orter i Västsverig­e på torsdagsmo­rgonen. Här är polisen i ett bostadshus i Biskopsgår­den.
Bild: Robin Aron En man greps och anhölls senare efter att flera tillslag gjorts på flera orter i Västsverig­e på torsdagsmo­rgonen. Här är polisen i ett bostadshus i Biskopsgår­den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden