Göteborgs-Posten

Saftig skinka med lagom sälta årets vinnare

Årets stora test av julbordets klassiker ledde till delad seger. Överst på prispallen: den billigaste julskinkan av tio testade och medaljkomp­isen från en av de stora leverantör­erna.

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

Två av årets testade julskinkor belönas med fyra fyrar. En av dem ser kanske lite tråkig ut – men är å andra sidan testets billigaste skinka.

Julen är så många dofter. Först lite från glögg och hyacinter innan man närmar sig julbordet. Där är julskinkan ett måste och något vi lär frossa i även detta år.

2017 såldes 7 000 ton julskinka och det kommer att matchas i årets försäljnin­g, spår branschorg­anisatione­n Svenskt kött. Samtidigt går ekologiskt ner; förra årsförsälj­ningen på 3,5 procent av den totala mängden var en minskning på 20 procent jämfört med föregående år.

GP:s Konsumentp­anel fick smaktesta färdigkokt­a julskinkor.

– Jag kunde satt vilken av dem som helst som vinnare, sa Charlotta von Sydow om de två toppnotera­de skinkorna efter att testet var klart.

De två vinnarna var färdigkokt­a julskinkor från Scan och X-tra. Med ett extra bra pris på den senare, den vecka vi handlade testskinko­rna, var prisskilln­aden mellan dem 40 kronor per kilo.

Scan hade den där doften av jul, tyckte några i panelen. ”Luktar något kryddig”, skrev Mats Johansson i sitt protokoll. Och Iréne Carlander-Reuterfelt: ”En svag doft av jul.”

Det var även till den andra vinnarens fördel: ”Doftar gott som en riktig julskinka”, skrev Marie Hansson.

Det som hindrade dem båda från att få full pott var utseendet. Och om X-tra noterade Åsa Mårtensson: ”God trots utseendet!”

X-tra och Scan fick fyra fyrar vardera i betyg och därmed fick Scans ekologiska färdigkokt­a se sig slagen med en betygsnivå av sin traditione­llt producerad­e variant. Den var mer än dubbelt så dyr.

Precis som två andra ekologiska skinkor fick den tre fyrar i betyg, vilket betyder bra.

Scan kokt julskinka ekologisk fick med nöd och näppe den trean. Detta eftersom just vårt exemplar hade mycket insprängt fett och ett par i panelen drabbades dessutom av skivor med svårtuggad­e senor i.

Fettet var generellt inget problem, om det höll sig till en rand. Tvärtom. Fett ger smak, tyckte panelen, även om inte alla tog en avsmakning­stugga i fettranden som Carina Johansson. Hon har tidigare haft grisar och varit van vid att slakta och få egen skinka till jul.

X-tra tillsamman­s med Nybergs Deli var de skinkor som hade bredast fettrand. Det var inget som var helt utslagsgiv­ande varken åt det ena eller andra hållet. Medan X-tra landade på näst högsta möjliga betyg fick Nybergs Deli godkänt, en tvåa. Fettet fanns också insprängt i den senare, men ändå var det flera som noterade att köttet var något för torrt för deras smak.

Sältan var både positiv och negativ för olika delar av panelen. Likaså om den var mindre salt. Samma skinka upplevdes vara för osaltad, medan den som tvärtemot uppskattad­e det konstatera­de att sältan inte var påträngand­e.

Exempelvis gällde detta skinkan från Svea Lantkött. Charlotta von Sydow:

– Hellre för salt än inget salt alls, sa hon och tyckte ändå att just den skinkan hade bra balans mellan salt och lite sötma och gillade den mer än genomsnitt­et.

” Hellre för salt än inget salt alls CHARLOTTA VON SYDOW

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden