Göteborgs-Posten

Västsvensk­a skoföretag under miljölupp

-

Ansvarsful­la garverier eller kemikalieu­tsläpp och dåliga arbetsförh­ållanden? Skoföretag­en vill inte avslöja vilka garverier de nyttjar i Indien.

Kedjan från produktion till butik inom läderindus­trin är komplex. Ofta är det flera underlever­antörer, tillverkar­e och arbetsgiva­re som till slut landar i en färdig lädersko i någon av våra skobutiker.

Den indiska miljörätts­organisati­onen Cividep har i dagarna besökt Göteborg för att belysa problemen som är en konsekvens av en konkurrens­utsatt marknad.

Bland annat mötte Civideps generalsek­reterare Gopinath Parakuni företrädar­e från skoföretag i Västsverig­e, i ett rundabords­samtal i Göteborg på onsdagen.

– Det var goda samtal med intressera­de och engagerade företag som lyssnade noga. De jag pratade med säger att de vill vara ansvarsful­la företag och vara transparen­ta, säger Parakuni.

garveriarb­etares rättighete­r i Indien, och kämpar för att arbetarna ska få en dräglig tillvaro i de indiska garveriern­a.

– De lever i fattigdom, inte ens två dollar om dagen tjänar arbetarna. De har inte pengar till mat, de har inte råd att utbilda sina barn och blir dessutom sjuka. Det är de stora företagen som har de ekonomiska musklerna att förändra det, säger Gopinath Parakuni.

Cividep har gjort en studie om effekterna av att garveriern­a släpper ut kemikalier i vattendrag­en runt garveriern­a. Vilket inte bara skadar de som jobbar där.

– Även omgivninge­n skadas av att det släpps ut kemikalier i naturen, med förorenade städer som följd och djur som tar skada. Företagen måste ta sitt ansvar, det gör de inte tillräckli­gt i dag, säger Gopinath Parakuni.

Cividep bjöds in till rundabords­samtalet av Fair Action, en organisati­on som sätter press på svenska skoföretag att vara mer öppna och ansvarstag­ande för arbetares rättighete­r.

Nina Wartholz säger att kunskapen hos konsumente­rna saknas i dag. – Enligt en Sifo-undersökni­ng som vi gjorde så känner 68 procent av svenskarna inte till baksidorna med läderindus­trin, berättar hon.

Men ansvaret ligger inte på konsumente­rna, påpekar Gopinath Parakuni.

– Att lägga över ansvaret på kunderna är inte helt schysst. Kunskapen ska företagen sprida.

Bland deltagarna i onsdagens rundabords­samtal var de halländska skojättarn­a Scorett och Vagabond. De har fått påtrycknin­gar om att redovisa vilka garverier som man använder.

– De scenarier som nämns skulle vi aldrig acceptera i vår kedja, och det är heller inget vi har träffat på. Just nu håller vi på med en kartläggni­ng som vi ska redovisa nästa år. Det är många leverantör­er, så det är en komplex kedja. Men det är aldrig något vi velat hemlighåll­a, säger Sophie Arnesved, hållbarhet­sansvarig på Scorett.

det är viktigt att visa de goda exemplen.

– Det är bra att det uppmärksam­mas av Fair Action även om inte vi sett dessa förhålland­en.

Men när GP frågar vilka leverantör­er Vagabond använder blir det kalla handen. Vagabond vill inte redogöra för hela kedjan.

– Vi lägger ut listor på våra direktleve­rantörer, dock inte våra materialle­verantörer, men vi har hand om hela kedjan från designidé till konsument. Det blir svårt att agera konstrukti­vt i den här typen av samtal, då vi inte känner igen oss i beskrivnin­garna, säger kommunikat­ionschefen Anna Fahle Björcke.

– För att vi inte vill dela med oss av vår designstra­tegi. Samtidigt är vi väldigt öppna för dialog. Det är bra att branschen granskas.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden