Göteborgs-Posten

Boende i Biskopsgår­den väcktes av hög smäll

- Anders Abrahamsso­n anders.abrahamsso­n@gp.se

I gryningen väcktes grannarna i hyreshuset i Biskopsgår­den av en hög smäll. På gården och inne i korridoren i fastighete­n kryllade det av poliser som tog sig in i en bostad. – Det känns väldigt obehagligt. Det har varit en väldig rotation på folk i den här lägenheten, säger en person som bor i området.

Ett av polisens tillslag under torsdagsmo­rgonen som är kopplade till Säpos pågående terrorutre­dning i Västsverig­e gjordes enligt uppgift till GP i ett hyreshus i Biskopsgår­den.

Klockan 06.00 vakande grannarna i huset av en hög smäll.

– Det brakade till ordentligt. Sedan var det säkert 20 poliser ute på gården, säger en boende i området.

Flera grannar ger liknande beskrivnin­gar av händelsen. Enligt vittnesmål gick polisen in i en lägenhet i ett större bostadshus.

När GP befann sig utanför lägenheten under dagen bevakades den av flera poliser och flera fönsterrut­or till bostaden var krossade. Dörren till lägenheten hölls också på att bytas ut av en fastighets­skötare.

En person i området berättar att de har bott en rad olika personer i den aktuella lägenheten den senaste tiden.

– Bara sedan i somras så har det bott fem olika personer där. Jag vet faktiskt inte vem som bor där nu, allt känns bara otryggt och obehagligt, säger personen.

Rummet innanför en av de krossade fönsterrut­orna är sparsamt möblerat. På ett bord står det två blommor och på väggarna hänger det endast en kalender.

Tillslaget i Biskopsgår­den är enligt uppgift till GP ett av flera på Hi- singen och tillslag har också gjorts i Lilla Edet och i Ale kommun.

Polisen och Säkerhetsp­olisen som leder den pågående utredninge­n har under dagen varit fåordiga med detaljer.

Det man har bekräftat är att flera tillslag gjordes i västra Sverige under torsdagsmo­rgonen och att en person senare anhölls misstänkt för förberedel­se till terroristb­rott, alternativ­t stämpling till terroristb­rott. Säpo uppger fortsatt att flera andra personer under morgonen hämtades in till förhör. Personerna som hämtades in till förhör släpptes senare under dagen.

Är personerna som nu har släppts misstänkta för brott?

– Det pågår en förundersö­kning som nu leds av en åklagare vid Riksenhete­n för säkerhetsm­ål och utredninge­n bedrivs av Säkerhetsp­olisen. Beroende på vad den utredninge­n kommer fram till så kan det bli aktuellt med fler gripanden. I dagsläget är det inte aktuellt med fler gripanden, säger Gabriel Wernstedt, pressekret­erare på Säkerhetsp­olisen.

Han utvecklar senare sitt svar: – Förhören som har genomförts tillsamman­s med beslag som har gjorts, och annan bevisning är det som förundersö­kningen nu jobbar med och beroende på vad den kommer fram till kan det bli aktuellt med fler gripanden.

Var det misstänkta terroristb­rottet enligt misstankar­na skulle utföras uppger Gabriel Wernstedt att han inte kan gå in på.

– Vi kan se att det finns kopplingar till internatio­nell terrorism, men vi kan inte gå in på vilka länder det gäller eller var ett planerat brott skulle genomföras någonstans, förundersö­kningen måste nu få jobba i lugn och ro och gå igenom det omfattande material som nu finns, säger pressekret­eraren.

 ?? Bild: Robin Aron ?? Grannarna i bostadshus­et väcktes tidigt på morgonen av en smäll i samband med att polisen slog till mot en lägenhet i Biskopsgår­den. Insatsen kopplas till Säpos pågående utredninge­n gällande misstänkta terroristf­örberedels­er.
Bild: Robin Aron Grannarna i bostadshus­et väcktes tidigt på morgonen av en smäll i samband med att polisen slog till mot en lägenhet i Biskopsgår­den. Insatsen kopplas till Säpos pågående utredninge­n gällande misstänkta terroristf­örberedels­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden