Göteborgs-Posten

Polisens facit: 31 beslagtagn­a vapen på Hisingen hittills i år

- Marina Ferhatovic marina.ferhatovic@gp.se

31 vapen har beslagtagi­ts på Hisingen hittills i år. Ungefär hälften tros ha kommit från miljön runt gängkrimin­ella bakom de återkomman­de skjutninga­rna i Göteborg. – Vi tar vapen varje vecka, säger Erik Nord, polischef för Storgötebo­rg.

Efter en period av relativ lugn har antalet skottlossn­ingar i Göteborg börjat öka igen. Från 21 skjutninga­r förra året – lägsta nivån på fem år – är man redan uppe i över 40 i år.

Flera av skjutninga­rna under hösten och vintern har inträffat på Hisingen. I Biskopsgår­den har bland annat två unga män skjutits till döds. Senast under måndagskvä­llen besköts en person i Brämaregår­den.

Kort efter skottlossn­ingen greps en tonåring med en pistol på sig. I anslutning till platsen kunde ytterligar­e tre personer gripas. De fyra männen sitter nu anhållna misstänkta för försök till mord och grovt vapenbrott.

Enligt Erik Nord, polischef i Storgötebo­rg, bör man se förra året som ett ovanligt lugnt år när det kommer till skjutninga­r.

– Nu är vi tillbaka på de normala nivåer vi brukar har i Göteborg. Det är inte normalt, men det är det vi har fått vänja oss vid. Den här typen av konflikter brukar komma i kluster och de följer inte alltid kalenderår, säger Erik Nord.

Jörgen Thorén, chef för Hisingspol­isen, bekräftar att det har skett en upptrappni­ng av våldet i hans område.

– Några av de grovt kriminella ledargesta­lterna har kommit ut från fängelsest­raff eller efter att ha suttit häktade. Ett fåtal har stor påverkan på våldsutvec­klingen i form av skjutninga­r. Det är tyvärr också så att när en skjutning händer så ökar risken för ytterligar­e en skjutning i närtid. Det är något vi vet och även tar höjd för.

Enligt honom finns det mycket vapen i omlopp i den kriminella miljön. På Hisingen har man beslagtagi­t 31 vapen hittills i år.

– Vi beslagtar vapen i samband med insatser och kontroller mot personer. Det är ett resultat av att vi hela tiden jobbar mot individer i den kriminella miljön. Att jobba mot rätt individer, alltså de vi vet är knutna till gängrelate­rat våld, ger resultat, säger Jörgen Thorén.

Hur många vapenbesla­g som görs i de andra polisområd­ena är oklart eftersom den typen av statistik inte förs, enligt Erik Nord.

– Men vi tar vapen varje vecka, i princip nästan dagligen i vissa perioder, över hela stan. Men det är en påfyllnad och ett flöde in av vapen som gör att vi kan dra slutsatsen att tillgången på vapen är god, säger han.

GP:s granskning av de illegala vapnens väg till Göteborg (11 och 12 december) visar att de flesta vapen som används i gängskjutn­ingar har sitt ursprung i forna Jugoslavie­n. Granater har uteslutand­e kommit från krigets Balkan, men även de flesta automatkar­biner, som exempelvis de som använts vid Vår Krog & Bar-skjutninge­n.

I slutet av november var Erik Nord i Belgrad i Serbien för ett möte om vapensmugg­ling med bland andra representa­nter för polismyndi­gheterna i Västra Balkan och serbiska politiker. Där pratade man bland annat om hur man kan spåra vapnen på ett bättre sätt.

– Man ska kunna förse Serbien med alla serienumme­r på de vapen som beslagtagi­ts här. Vi vill också kunna spåra olika individer som misstänks ha smugglat vapen för att se hur de rest. Det gör man bäst där nere. Det finns ett genuint intresse för att bli av med detta bekymmer på Balkan och vi borde utveckla samarbetet ännu mer, säger Erik Nord.

 ?? Bild: Stefan Berg ?? Polischef Erik Nord
Bild: Stefan Berg Polischef Erik Nord
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden