Göteborgs-Posten

Bonusar på Handels stred mot reglerna

- Pia Svensson pia.svensson@gp.se

” ”Har vi gjort fel så har vi gjort fel och vi kommer självklart att avskaffa detta nu” MÅNS SÖDERBOM prefekt

Forskare vid Handelshög­skolan har under tolv års tid fått tiotusenta­ls kronor i bonusar när deras artiklar publicerat­s i framståend­e tidskrifte­r. Efter en granskning stoppas nu systemet.

Systemet infördes 2006 av den dåvarande styrelsen vid institutio­nen för nationalek­onomi med statistik. Syftet var att höja institutio­nens status internatio­nellt genom att höja forskarnas ansträngni­ngar att få sina rön publicerad­e i framståend­e tidskrifte­r.

Ersättning­en har som högst legat på 50 000 kronor per publicerad artikel i de mest framståend­e skrifterna och som lägst på 10 000 kronor. Hittills har institutio­nen betalat ut totalt över två miljoner kronor i bonusar. Under 2017 premierade­s 14 forskare med bonusar.

Enligt internrevi­sorn finns inga misstankar om oegentligh­eter eller att någon enskild ska ha skott sig på systemet. Vidare har förfarande­t varit välkänt, skett helt öppet och redovisats korrekt till skattemynd­igheten i form av lön. Men enligt internrevi­sorn saknas stöd för den typen av ersättning­ssystem inom offentliga myndighete­r.

”Vad gäller rörliga ersättning­ar av bonuslikna­nde karaktär med koppling till någon form av produktion­smål, har det inte visats, ej heller antytts, att det vid universite­tet eller någon annan svensk statlig myndighet finns utrymme för sådan ordning. /.../ Företeelse­n bedöms därför vara isolerad till den aktuella institutio­nen.”, skriver internrevi­sorn i sin rapport och konstatera­r att det på institutio­nsnivå ”skyndsamt bör fattas beslut om att undanröja systemet”.

– Att vårt ersättning­ssystem har varit känt framgår av revisionsr­apporten och vi blev förvånade i höstas när vi blev varse om att det här frågan nu helt plötsligt anses vara av så allvarlig karaktär att det föranledde en formell utredning. Men har vi gjort fel, så har vi gjort fel och vi kommer självklart att avskaffa detta nu, säger Måns Söderbom, prefekt vid den aktuella institutio­nen.

Enligt prefekten skapades systemet i en tid då institutio­nens anseende i forskarvär­lden var så lågt att den inte ens hamnade bland de 120 mest ansedda på rankinglis­torna i Europa. Vidare omnämns bonusarna i positiva ordalag i universite­tets forsknings­utvärderin­g från 2010, RED 10.

– Bonusarna har varit en liten del i ett stort förändring­sarbete som vi har bedrivit på vår institutio­n för att få forskarna att lägga ner extra tid och kraft på att publicera sig. Ersättning­arna har varit en morot för medarbetar­na att sikta väldigt högt när det gäller publicerin­gar och vi tror att det har haft en positiv

effekt. I dag ligger vi bland topp 30 på rankinglis­torna i Europa, säger prefekten. Vilken effekt kommer bonusarnas försvinnan­de att få?

– Det är klart att det är en liten morot som försvinner för våra forskare. Men nu sitter vårt nya arbetssätt i väggarna på institutio­nen så jag tror inte att vår verksamhet kommer att påverkas särskilt negativt av detta.

 ?? Bild: Anders Ylander ?? Institutio­nen för nationalek­onomi med statistik vid Handelshög­skolan i Göteborg tvingas nu skrota sitt bonussyste­m.
Bild: Anders Ylander Institutio­nen för nationalek­onomi med statistik vid Handelshög­skolan i Göteborg tvingas nu skrota sitt bonussyste­m.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden