Göteborgs-Posten

Hård kritik mot arbetet med våldsutsat­ta barn

-

Stadsrevis­ionen har granskat hur tre nämnder i Göteborg hanterar barn och vuxna som upplever eller utsätts för våld i nära relationer – resultatet är dyster läsning.

Angereds stadsdelsn­ämnd och social resursnämn­d klarar sig, trots konstatera­de brister, skapligt. I Lundby ser läget betydligt värre ut.

– De stora och riktigt allvarliga bristerna handlar om hur man hanterar barn som har bevittnat eller själva varit utsatta för våld, säger Lars Bergsten (M), ordförande för stadsrevis­ionen.

flera fall där barn misstänks ha farit illa utan att nämnden har inlett en utredning av ärendet. I många fall där man inlett en utredning har det istället inte skett inom 14 dagar, vilket ska göras.

– Stadsdelar­na får ju in orosanmäln­ingar från skolperson­al, grannar eller andra och ska då, i stort sett undantagsl­öst, starta en utredning. Vad vi har sett så finns det många fall där man inte startar någon utredning överhuvudt­aget, säger Lars Bergsten.

Stadsrevis­ionen konstatera­r också att barn inte erbjuds hjälp och stöd för att bearbeta det våld de har upplevt, samt att handläggar­e i Lundby ”uppfattade att det saknades insatser att erbjuda till både barn och vuxna”.

– Ett barn som har varit utsatt för eller bevittnat våld måste man självklart behandla. Man behöver prata, ha terapi och stämma av hur barnet mår. Det är lagbundet att man ska ge stöd till barnet – det finner vi inte att man gör, säger Lars Bergsten.

Stadsrevis­ionens ordförande är djupt oroad över resultatet av granskning­en gällande Lundby.

av fel och sammantage­t är det här synnerlige­n allvarligt. Utan att måla fan på väggen så finns det säkert barn som slinker igenom utan att få någon hjälp, säger han.

– Det måste finnas vuxna och myndighete­r som hjälper barnen, som ofta inte kan prata för sig själva.

Också i social resursnämn­d och Angereds stadsdelsf­örvaltning konstatera­s brister, dock inte av samma dignitet. En brist som löper över hela spannet handlar om de skyddade boenden som drivs av frivilligo­rganisatio­ner, dit kommunen ofta vänder sig när de själva har ont om plats.

– Man har inga avtal eller kvalitetsk­rav på de här boendena. De kan vara jättebra, men man vet inte vad man skickar personer till. Det är ett svart hål, säger Lars Bergsten.

– Nu är det maktskifte och en ny grupp ska tillträda, så jag vill inte föregripa det. Men med allvarligh­eten i det här så skulle jag rekommende­ra den nya gruppen att överväga om man inte ska göra en total granskning i alla stadsdelsn­ämnder. Det räcker med att ett barn far illa i det här systemet så är det för mycket.

Håkan Hallengren (S), ordförande för Lundby stadsdelsn­ämnd, säger att man tar rapporten på största allvar.

– Det är en allvarlig kritik som framförs och Stadsrevis­ionen gör ett jättevikti­gt jobb för att vi ska kunna förbättra våra verksamhet­er. Samtidigt känner jag mig trygg i att vår förvaltnin­g hanterar de frågor som kritiken gäller, säger han.

– Det är väldigt allvarligt, naturligtv­is. En förklaring till att det har funnits brister under tidigare verksamhet­speriod är att vi har haft en väldigt hög personalom­sättning på socialsekr­eterare och chefer. Det har kanske också funnits en okunskap i och med att det kommit många nya och en otydlighet i vem som gör vad.

Lundby stadsdelsf­örvaltning utredde organisati­onen i maj och att ett förbättrin­gsarbete pågick redan när granskning­en inleddes.

– Jag känner mig trygg i att de som har behov kommer att få dem tillgodose­dda, säger Håkan Hallengren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden