Göteborgs-Posten

M+KD-budgeten hotar Göteborgs nya myndighet

-

På onsdagen fattade riksdagen beslut om nästa års statsbudge­t. Efter att Sverigedem­okraterna röstat på Moderatern­as och Kristdemok­raternas budgetförs­lag står det klart att det är deras budget som landet ska styras med under 2019.

En av delarna i M+KD-budgeten som har uppmärksam­mats handlar om ambitionen att lägga ner den nya Jämställdh­etsmyndigh­eten i Angered.

Myndighete­n startades i januari i år och under året har regeringen satsat runt 86 miljoner kronor på uppstarten samt anställt ett 60-tal personer.

Men nu kan allt arbete vara bortkastat.

på omkring 40 miljoner till myndighete­n, nära en halvering jämfört 2018. Tanken är att pengarna ska stå för avveckling­skostnader under 2019 så att myndighete­n helt kan läggas ner år 2020.

Än så länge är bara själva budgetrame­n klar.

Det är ännu inte helt färdigt på vilket sätt pengarna ska användas.

När Arbetsmark­nadsutskot­tet nästa måndag ska justera utgiftsomr­ådet och behandla betänkande­t har Moderatern­a motionerat till riksdagen om att föreslå myndighete­n avskaffas. Moderatern­a beskriver myndighete­n som ”onödig”.

ordförande Anna Johansson (S) är kritisk till planerna.

– De vill fatta ett beslut om myndighets­nedläggnin­g oerhört svaga underlag. Ansvarslös­het är ett ganska snällt ord att använda i det här sammanhang­et, säger hon.

Hon säger att Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et i regeringss­tällning haft ambitionen att sprida myndighete­rna över hela landet.

– Ur ett Göteborgsp­erspektiv är det oerhört tråkigt. Vi har jobbat väldigt mycket att sprida myndighete­r till flera kommuner och så att de inte bara ska finnas Stockholm. För Göteborg var det en viktig sak att vi fick Jämställdh­etsmyndigh­eten, säger Anna Johansson.

GP har frågat Moderatern­a om varför partiet vill avveckla myndighete­n samt hur man ser på kritiken från Socialdemo­kraterna.

Jessica Polfjärd (M), partiets arbetsmark­nadspoliti­ska talesperso­n, svarar i en skriftlig kommentar:

– Vi tror på en jämställdh­etspolitik som ger samma möjlighete­r för kvinnor och män till egen försörjnin­g, trygghet och deltagande på arbetsmark­naden. Vi tillför dessutom 100 miljoner kronor för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och stärker kraftigt polisen. Brott mot kvinnor ska prioritera­s. Vi måste använda resurserna effektivt och lägga det på sådan som vi tror ger resultat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden