Göteborgs-Posten

Beslut fattat om ny simhall i Partille centrum

-

– Det är helt rätt tid just nu. Partille växer och vi är helt överens om det här, det känns fantastisk­t bra, säger Marith Hesse (M), kommunstyr­elsens blivande ordförande.

Planerna på en ny simanläggn­ing har funnits med i visionen för hur Partille kommun ska utvecklas sedan början på 2000-talet. I dag finns enbart en liten simhall i Björndamme­n, men den är gammal och nyligen beslutades också om att begränsa öppettider­na efter årsskiftet för att förlänga anläggning­ens livslängd.

byggdes för några år sedan fanns planer på att även få in en simhall i anläggning­en. Av tids- och kostnadssk­äl blev det aldrig så, men kommunala bolaget Partillebo fick då uppdraget att jobba vidare med simhallspl­anerna och det finns redan en hel del tankar kring vad anläggning­en ska innehålla.

– Det kommer inte att bli något äventyrsba­d utan ett familjebad med fokus på rörelse och hälsa. Det ska vara en friskvårds­anläggning med möjlighete­r för föreningar och skolor att ha simundervi­sning.

Kommunfull­mäktiges beslut innebär att Partillebo får uppdraget att hitta en plats för en ny simhall i centrala Partille och i början av nästa år ska upphandlin­gen av en tomt och byggentrep­renör starta.

kommunstyr­elsen och kultur- och fritidsnäm­nden ska Partillebo också ta fram underlag för hur anläggning­en ska utformas och vad den ska innehålla. Det handlar bland annat om att om undersöka behovet hos olika grupper, utreda drifts- och ägandeform­er och ta fram en finansieri­ngsplan. Utredninge­n ska vara klar senast i slutet av september 2019. Enligt Marith Hesse är det först då som kommunstyr­elsen kommer att kunna sätta en budget för projektet.

– Det vi vet är att när Partillebo byggde Partille arena höll de sig inom budgeten så vi känner oss trygga i det här. Nya vd:n Katarina Elfverson har också varit med och byggt simhallen i Angered arena så hon har en viss erfarenhet.

Notan för nya simanläggn­ingar brukar dock bli hög. Exempelvis beräknas den nya simhallen i Kungsbacka, som ska bli klar sommaren 2020, kosta 426 miljoner. Men Marith Hesse ser inte finansieri­ngen som något hinder.

simhallen vi har i dag kostar att lappa och laga. Vi får återkomma till hur mycket mer pengar det blir och hur vi ska lösa det.

Hon betonar att en ny badanläggn­ing i centrala Partille också innebär ökad trygghet och mer liv och rörelse både dag- och kvällstid.

Går allt som planerat ska simhallen stå klar årsskiftet 2021/2022.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden