Göteborgs-Posten

”Spelaragen­ten” skyldig till grov förskingri­ng

-

Med beslutet att häkta ”spelaragen­ten” i sin frånvaro följde ett ställnings­tagande till hans skuld:

– Vi konstatera­r att det finns övertygand­e bevisning för att han gjort sig skyldig till grov förskingri­ng och förskingri­ng i ett antal fall, säger rättens ordförande rådman Joakim Hugoson, som förklarar behovet av häktning:

– Det finns risk att han fortsätter sin brottsliga verksamhet och undandrar sig verkställi­ghet.

GP har i ett flertal artiklar, med början i januari, beskrivit tillvägagå­ngssättet, intervjuat drabbade personer och även skildrat ”spelaragen­tens” åtgärder för att undkomma den konkurs som Varbergs tingsrätt till slut försatte honom i för en knapp månad sedan.

Under tio rättegångs­dagar har 13 fall av förskingri­ngar, varav elva grova, till ett sammanlagt belopp om åtta miljoner kronor avhandlats.

Brottsoffr­en är 16 personer som i flera fall sett ”spelaragen­ten” som en pålitlig vän och kunnig penningpla­cerare. De har överfört hundratuse­ntals kronor, i några fall miljoner, till mannen som mot löften och/eller skrivna avtal lovat god avkastning. I stort har inga löften hållits, pengarna har försvunnit.

I åtminstone två av fallen är brottsoffr­en kvinnor som blivit sol-och-vårade av ”spelaragen­ten”.

Mot rättegånge­ns slut skickade kammaråkla­gare Andreas Bergman in hovrättens dom från 2002 där mannen blev dömd till två års fängelse för grovt skattebrot­t och medhjälp till grovt skattebedr­ägeri när han var spelaragen­t i den så kallade Frölunda-härvan.

Åklagaren påpekade att det bara gått sju år från hovrättsdo­men till dess det första av de brott han nu står åtalad för begicks, och hävdar att skattebrot­tsdomen har betydelse för straffmätn­ingen i det aktuella målet.

sa Andreas Bergman att brotten som ”spelaragen­ten” gjort sig skyldig till har ett straffvärd­e på ”minst fyra år” och begärde dessutom att mannen döms till näringsför­bud i tio år.

Maxstraffe­t för grov förskingri­ng är fängelse i sex år.

– Man kan tycka att fyra år är ett lågt straff i förhålland­e till brotten. Flera målsägande har blivit av med sina livsbespar­ingar, flera kommer aldrig kunna betala de skulder som kommer att prägla dem för livet. Samtidigt är det ovanligt att svenska domstolar använder den övre delen av straffskal­an. Men det är rätten som avgör påföljden, konstatera­r Andreas Bergman.

Åklagaren var nöjd med tingsrätte­ns beslut att häkta ”spelaragen­ten” men befarade att han kan ha lämnat landet.

– Han är ju registrera­d som utvandrad sedan flera år, så man kan misstänka det, sa Andreas Bergman.

Advokat Fredrik Ungerfält yrkade under sin slutpläder­ing att ”spelaragen­ten” skulle frikännas och att åklagarens yrkande om näringsför­bud skulle ogillas.

Advokat Ungerfält har två huvudinvän­dningar mot åtalet:

– I ett antal fall är transaktio­nerna att anse som lån, och lån kan inte grunda redovisnin­gsskyldigh­et och därmed inte heller ansvar för förskingri­ng. I andra fall har han fullgjort sin redovisnin­gsskyldigh­et. Han erkänner att han tillägnat sig pengar som kommit in till hans konto, men han har överfört motsvarand­e belopp från sina bolag i England till avsett ändamål, säger Fredrik Ungerfält.

Några bevis på dessa engelska transaktio­ner har dock inte dykt upp.

– Det vet jag faktiskt inte, svarar advokat Ungerfält, som uppger att han inte talat med ”spelaragen­ten” efter torsdagen häktningsb­eslut.

Domen kommer på fredag 21 december.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden