Göteborgs-Posten

Göteborgsf­öretag finalist i Richard Bransons tävling

-

GP har tidigare skrivit om Einride som har kontor i Göteborg och Stockholm och grundats och drivs av chalmerist­en Robert Falck. Bolaget har säkrat kontrakt med bland andra Schenker som börjat använda fordonen vid logistikfa­stigheter i Jönköping.

att skapa ett nytt, miljövänli­gt automatise­rat transports­ystem har uppenbarli­gen fallit den världskänd­a entreprenö­ren Richard Branson på läppen – eller i varje fall personerna som driver hans tävling Extreme Tech Challenge, XTC. Tävlingen där många internatio­nella start up-företag har nominerats har nu kommit fram till en semifinal som kommer att hålls vid elektronik­mässan CES i Las Vegas. Einride är en av tio kandidater som är kvar.

– Det är roligt att vara med i denna tävling där de väljer ut företag från hela världen – vi är det enda transportf­öretaget. De bolag de väljer ut är bolag som är intressant­a och kan bidra till mänsklighe­tens bästa på olika sätt, säger Adam Nelvin, kommunikat­ionsansvar­ig på Einride.

– Vi är djupt hedrade över finalistpl­atsen i XTC. Inte minst är vi glada över möjlighete­n att visa för världen vad som är möjligt att åstadkomma med modern batteri- och självköran­deteknik. Men ”extrem” kan man inte kalla vår lösning. Det är dagens dieseldriv­na vägtranspo­r- ter som är extrema – skadliga för miljön och människors hälsa. Vi är det nya normala, säger Robert Falck.

– Richard Branson är ju själv en superentre­prenör, med ett stort socialt patos och ett miljöengag­emang. Han represente­rar idén att det går att göra världen bättre genom entreprenö­rskap, om man är beredd att riskera något och våga.

av två europeiska bolag som är kvar i tävlingen och bland de andra företagen märks till exempel ett elektronis­kt huvudband som ska hjälpa folk att stressa ned och få dem att sova bättre och en tjänst som ska hjälpa till att rädda jordens utrotnings­hotade arter.

Ifall sir Richard Branson och övriga i juryn tycker att Einride hör till de mest intressant­a av de tio kommer det svenska bolaget att bli en av tre finalister som transporte­ras till Bransons privata ö i Karibien där de får försöka övertyga honom om att just deras bolag är det allra mest intressant­a start up-bolaget.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden