Göteborgs-Posten

Per Lindvall: Förtroende är trots allt det kitt som håller ihop såväl samhället som ett företag

-

i både parti och minut. Med god avans förstås.

bakom detta och den finansiell­a ekonomin i sin helhet utgörs av den amerikansk­e ekonomen Milton Friedmans ord om att det enda syftet med ett bolag är att skapa vinst, ”aktieägarv­ärde”, för sina ägare. Totalt fokus på detta löser problemet med att ägarna och ledningen kan ha olika intressen och, som det heter, asymmetris­k informatio­n, där ledningen vet mycket mer.

men naivt och kan skapa mer problem än nytta. Ägarna är inte de enda med intresse i ett företag. De anställda, leverantör­er och inte minst kunder och det omkringlig­gande samhället har normalt mycket mer långtgåend­e åtaganden mot företaget än vad ägarna har, som Financial Times ”chefsekono­m” Martin Wolf skriver i en färsk analys.

skadan som detta värdefokus skapar är förlusten av förtroende (eng trust) som detta transaktio­nsinriktad­e företagand­e skapar mellan alla involverad­e sakägare. Och förtroende är trots allt det kitt som håller ihop såväl samhället som ett företag.

och ett ensidigt fokus på nästa transaktio­n och på att maximera kassaflöde­t, så riskerar företag att devalvera den förmåga som företag historiskt har varit så enastående på att utföra, långsiktig­a investerin­gar för att skapa nyttobring­ande innovation­er.

Frågan som ska ställas till de svenska industrifö­retagen, som Volvo, är om de som ägare är bra på att skapa denna innovativa miljö och om de kan mobilisera ett skydd mot de mer kortsiktig­a hajarna där ute, med riskkapita­listen Christer Gardell i spetsen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden