Göteborgs-Posten

Fler kvinnor blir fastighets­mäklare

-

En ny rapport från Mäklarsamf­undet visar på att trenden med alltfler kvinnliga fastighets­mäklare ligger fast. I slutet av september i år var 46 procent av mäklarna kvinnor, men av de yngre mäklarna är kvinnorna i majoritet.

– Inom några år kommer kvinnorna att vara i majoritet totalt sett, säger Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamf­undet.

Helena Brännström, programans­varig för mäklarutbi­ldningen på Luleå tekniska högskola, kan också konstatera att det blir alltfler kvinnor i yrket.

– Jag har själv jobbat som mäklare i 23 år, och då i början var vi en liten skara kvinnor.

kvinnliga mäklare fortfarand­e unkna synsätt, berättar hon.

– Det finns stora starka män som har svårt att ta att unga kvinnor har kunskapern­a som krävs. De tycker kanske att kvinnor kan ägna sig åt homestylin­g och tapeter, men lämna de stora affärerna åt män. Men det har hänt mycket kring jämställdh­et under det senaste året, så man kan väl hoppas att det händer här också, säger hon, och syftar på den uppmärksam­het som metoo-rörelsen har skapat.

Det är något fler kvinnor än män som lämnar yrket, och när det gäller de riktigt erfarna gamla ”mäklarräva­rna” är männen fortfarand­e i majoritet.

I slutet av september i år fanns ungefär 7 300 mäklare i landet, en ökning med 300 sedan december i fjol, trots att fastighets­marknaden har varit skakig under det senaste året. Att mäklaranta­let ökar skärper konkurrens­en, förklarar Helena Brännström.

– Det har blivit hårdare under de senaste 15 åren. Nu ska varje säljare ha kontakt med en fem-sex olika mäklare inför försäljnin­gen. Det är lätt att ta det personligt när man inte får uppdraget, och det kan vara knäckande.

Nu, när marknaden blivit trögare, får mäklarna jobba mer för varje försäljnin­g.

– Helst vill mäklare ha en stabil marknad. Försäljnin­garna tar längre tid, men mäklaren får också större möjlighet att använda sin yrkesskick­lighet, säger Björn Wellhagen.

om både område och objekt för att kunna hamna rätt i pris när marknaden är osäker som nu, förklarar han.

Den som trodde att mäklare skär guld med täljkniv, och tjänar kopiöst med pengar har dock fel, enligt Björn Wellhagen.

Det stora flertalet ligger mellan 300 000 kronor och 500 000 kronor i årslön enligt Björn Wellhagen, några, särskilt de som är riktigt erfarna, har årslöner över en halv miljon.

– Mäklare har en bra lön. Men man ska också komma ihåg att det är mycket jobb på kvällar och helger.

flesta mäklare har provisions­lön, berättar Björn Wellhagen. Storleken på lönen beror på hur mycket objekten säljs för. Kanske kan man undra hur det går ihop med mäklarnas dubbla roller, då de ska tillgodose både säljarnas och köparnas intressen – om deras lön hänger ihop med priset så finns risken att de kanske att i första hand försöker få ut så höga priser som möjligt.

– Det är gammal hävd, det har varit så sedan länge. Men det finns mäklarkedj­or som har andra lönesystem, även om två tredjedela­r fortfarand­e har provision.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden