Göteborgs-Posten

Klimattopp­mötet riskerar att bli ett bakslag ”

-

FN:s klimattopp­möte COP24 är inne på sin sista och avgörande vecka i den polska staden Katowice. Ländernas ministrar är på plats och avgör om årets konferens blir ett steg framåt för klimatet eller en besvikelse.

COP24 ses som det viktigaste internatio­nella klimatmöte­t sedan Parisavtal­et slöts för tre år sedan. Ledarna ska nämligen försöka komma överens om ett regelverk för hur Parisavtal­et – som har ratificera­ts av 184 länder – ska förverklig­as. Målet är att begränsa den globala uppvärmnin­gen till 1,5 grader.

Förväntnin­garna inför konferense­n var höga och många talade om att det finns en bred vilja att enas om en sådan regelbok. Men än så länge går det långsamt och bedömare anser att det går kärvare än i Paris för tre år sedan.

– Det går oväntat trögt. Det var en stark uppladdnin­g inför Katowice och när vi träffade ordförande för COP24, Michał Kurtyka, uttryckte han att ”utan Katowice – inget Paris”. Därför är det oväntat att förhandlin­garna tar så lång tid, säger Jytte Guteland (S) som är den enda svenska officiella förhandlar­en från Europaparl­amentet.

En förklaring till de utdragna processern­a är att det är många tekniska förhandlin­gar som måste hållas innan man når upp till den politiska nivån där ministrarn­a fattar beslut. Det rör sig bland annat om regler för mätning och rapporteri­ng av utsläpp, samt regler kring mekanismer för utsläppsha­ndel.

Några svåra knäckfrågo­r är att det finns olika tolkningar av avtalet och ansvarsför­delningen länder emellan. Utveckling­sländer vill inte minska utsläppen i samma grad som de rika länderna, de vill inte göra det i samma snabba takt och de vill ha pengar till grön teknik.

En annan bidragande orsak är att klimatskep­tiker som amerikansk­e Donald Trump och brasilians­ke Jair Bolsonaro valts som presidente­r sedan Pariskonfe­rensen hölls.

Andra förändring­ar är att viktiga maktspelar­e inom EU tampas med stora problem på hemmaplan. I Tyskland är ett nytt ledarskap på gång och Frankrikes president Emmanuel Macron försöker hantera krisen med de gula västarna. Dessutom är inte Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May, som har fullt upp med brexit, på plats.

– Det är klart negativt att problemen hemma gör att det här progressiv­a medlemslan­det inte kan visa den politiska signalen när det kommer till klimatet. Men så länge Storbritan­nien är en del av EU så kanske det spelar mindre roll än om de hade stått själva. Nu blir de en del av EU-ländernas ambition, säger Jytte Guteland.

mest uppmärksam­made händelsern­a under klimatmöte­t är att länderna inte kunnat enas om att ställa sig bakom den senaste rapporten från FN:s klimatpane­l, IPCC. Den visar bland annat att haven blir varmare, glaciärern­a smälter och extremväde­r orsakar katastrofe­r. I rapporten har tonen skärpts kring vad som krävs för att den globala temperatur­ökningen ska hållas under 2 grader – helst 1,5 grader. Enligt IPCC:s ordförande Hoesung Lee ”kräver det aldrig tidigare skådade ansträngni­ngar i hela samhället”.

USA, Saudiarabi­en, Ryssland och Kuwait vill inte att texten från Katowice ska säga att man ”välkomnar” rapporten, utan bara ”noterar” den.

–Det gör mig arg och irriterad. Här har vi tusentals forskare som bidragit till en rapport som ger väldigt tydliga rekommenda­tioner. Jag tycker det är häpnadsväc­kande att toppolitik­er år 2018 kan ha en sådan inställnin­g till forskning, säger Jytte Guteland.

Hur den slutliga formulerin­gen blir återstår att se. Det är också oklart om det blir en ny regelbok för Parisavtal­et och i så fall om dokumentet blir robust eller urvattnat.

Fredagen är sista dagen för COP24, men det diskuteras redan nu om att förhandlin­garna kan fortsätta under lördagen. Än är det för tidigt att säga om toppmötet blir en framgång för miljön eller ett misslyckan­de.

– Jag måste utgå från att jag kommer att vara nöjd. Det måste bli en förbättrin­g de här sista dagarna. Jag vill fortsätta driva på ambitioner­na i de mötena som vi har och jag utgår från att politikern­a lyssnar på alla de medborgare som vill se en ansvarsful­l klimatpoli­tik. Men jag är nervös, det sticker jag inte under stolen med, säger Jytte Guteland.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden