Göteborgs-Posten

Mer än en miljon barn undernärda i Sydsudan

-

Fem år efter att striderna bröt ut har 15 000 barn separerats från sina föräldrar eller försvunnit i det orosdrabba­de landet.

Sydsudan kastades in i en blodig konflikt 2013 med anledning av en maktkamp mellan presidente­n Salva Kiir och hans tidigare vicepresid­ent Riek Machar. Tiotusenta­ls människor har dödats, en fjärdedel av befolkning­en har tvingats lämna sina hem och ekonomin har kollapsat.

har drivits på flykt. Sedan 2013 har FN:s barnfond Unicef med sina samarbetsp­artners lyckats återförena 6 000 barn med sina föräldrar eller vårdnadsha­vare.

”Varje återföreni­ng är ett resultat av månader eller ibland år av arbete med att spåra saknade familjemed­lemmar i ett land lika stort som Frankrike, men med endast grundlägga­nde in- frastruktu­r”, säger Leila Pakkala, Unicefs ansvariga för östra och södra Afrika.

Barn som kommit ifrån föräldrarn­a löper en större risk att utsättas för våld och övergrepp. Även när de återförena­ts behöver många stöd av hjälporgan­isationer.

sydsudanes­iska regeringen och landets största rebellgrup­p ett maktdelnin­gsavtal, vilket inger hopp om att mer humanitär hjälp ska kunna sättas in. Och hjälpen behövs. Enligt Unicef är 1,2 miljoner barn undernärda, vilket är den högsta siffran sedan konflikter­na bröt ut. 2,2 miljoner barn går inte i skolan, vilket är den största andelen barn jämfört med något annat land i världen.

Unicef vädjar om 179 miljoner dollar i humanitärt stöd för nästa år för att klara av hjälparbet­et.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden