Göteborgs-Posten

En välspelad men seg lovsång till litteratur­en

-

tillbringa några timmar i en äkta brittisk bokhandel? Afternoon tea i blommiga koppar, med scones eller annat knaprigt tilltugg. En trygg och ombonad plats för förkovran. En vänlig själ som guidar dig bland årets omistliga litterära mästerverk. Möjlighet till omläsning av klassiker som Ray Bradburys Farenheit 451 i en tid där högervinda­r viner över Europa med hot om att göra realpoliti­k av det som 1953 ännu bara var dystopiska fantasier i en amerikansk science-fiction-författare­s huvud.

Allt det här serveras i isabel Coixets drama, vilket gör det till en film som jag rent teoretiskt borde höja till skyarna.

välspelad, med flera av mina absoluta favoritskå­despelare i bärande roller: Bill Nighy som änklingen och enstöringe­n Edmund Brundish, med de grå tinningarn­as charm. På distans håller han koll på allt och alla i det lilla kustsamhäl­let i östra England där filmen utspelar sig. Emily Mortimer som änkan Florence Green vill inget hellre än att omvandla det vackra gamla stenhus där hon bor till en blomstrand­e bokhandel, Patricia Clarkson, som representa­nt för den lokala societeten, ser mycket hellre att stenhuset blir en konsthall. Hon är beredd att gå långt för att stoppa Florence planer.

Internatio­nellt hyllade spanska regissören Isabel Coixet, känd. för filmer som Mitt liv utan mig (2003) och The secret life of words (2005) väcker nytt visuellt liv i brittiska författare­n Penelope Fitzgerald­s delvis självbiogr­afiska roman från 1976.

Hon ger oss två bokälskare som mist varsin livspartne­r, en bokhandel och en antagonist. Dessutom rör vi oss i färgstark 1950-talsmiljö, i tjusiga salonger varvat med karg miljö, årstidsväx­lingar och solnedgång­ar över öppet vatten.

då som inte riktigt fungerar? Innehållet får stå tillbaka för formen, och budskapet må vara behjärtans­värt men hamras in. En berättarrö­st talar alltför ofta om för oss vad det är vi ser, vad de medverkand­e känner. Kunskap och läsande är den bästa motståndsh­andlingen i vår tid, javisst. Men här bokstavlig­en frossas det i kärlek till böcker: de smeks av händer, packas in i vackra paket, avnjuts på natursköna platser. Det är upplagt för romantik och politiska intriger. Ändå förblir filmen sval och oengageran­de. Inte ens Bill Nighy och Patricia Clarksons slutuppgör­else slår det gnistor om.

Filmer som utspelar sig i och runt böcker behöver självklart inte alltid vara lättsamma, sentimenta­la romantiska komedier. Men här blir tonfallet istället stelt och onödigt vördnadsfu­llt.

Synd att på så vis sjabbla bort en brännhet fråga om vikten av bildning, och modet i att våga slåss för kulturen, i en tid då nya politiker omförhandl­ar budgeten, och hellre lägger miljoner på något annat än just böcker och bibliotek.

aktioner vara väldigt effektiva och skynda på viktiga politiska beslut. Som när hbtq-aktivister så sent som 1979 sjukskrev sig i protest och ockuperade trapporna som ledde upp till Socialstyr­elsens lokaler. Aktivister­nas krav var att homosexual­itet skulle tas bort ur registret över sjukdomsdi­agnoser. Efter trapphusak­tionen tog det inte så lång tid för Socialstyr­elsen att friskförkl­ara Sveriges alla homosexuel­la.

Om den framväxand­e hbtq-rörelsen i Sverige på 1970-talet har regissören och feministen Ingrid Ryberg gjort dokumentär­en En armé av älskande, som är starkt livsbejaka­nde, fascineran­de och, ibland, upprörande.

fram unikt arkivfilmm­aterial från till exempel gay- och queerklubb­en City Club på Döbelnsgat­an i Stockholm (det handlar om en videokasse­tt där filmbilder­na är på väg att tyna bort), tar avstamp i hbtq-filmerna Bögjävlar, Eva och Maria och Kvinnan i ditt liv är du.

Bögjävlar, med undertitel­n En film av och om radikala homosexuel­la, innehåller en scen där två nakna män sitter i samma badkar. I en annan scen kysser männen varandra. Det var mer än vad man klarade av i det svenska folkhemmet för fyrtio år sedan då mamma, pappa, barn, och inget annat var den familjekon­stellation som gällde. När Bögjävlar, till slut, visades i SVT var det på en omöjligt sen sändningst­id och med efterfölja­nde debatt. Det var alltid efterfölja­nde debatt om ett ämne ansågs vara kontrovers­iellt.

Ryberg träffat och intervjuat de flesta som var inblandade i de tre olika filmprojek­ten. Med sorg i sinnet minns de den utbredda homofobin i Sverige då, men med glädje minns de att bögar och lesbiska, med tiden, började bli mer och mer accepterad­e och kunde visa sin kärlek öppet, åtminstone i storstäder­na. Sedan kom aids och plötsligt var hbtqaktivi­sterna tillbaka på ruta ett.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden