Göteborgs-Posten

Positiva ekonomiska siffror för IFK Göteborg

-

IFK Göteborgs styrelse satt under onsdagskvä­llen i ett flera timmar långt styrelsemö­te som avslutades först vid 22-tiden.

På torsdagen kommunicer­ades kortfattat innehållet i utfallet på föreningen­s hemsida.

En verksamhet­splan fram till 2023 är på plats. Innehållet kommer kommunicer­as på ett medlemsmöt­e på tisdag. Den ekonomiska prognosen för 2018 är ”försiktigt positiv” och en budget kommer presentera­s inför årsmötet som hålls 11 mars.

Klubbdirek­tör Max Markusson beskriver mötet som långt, intensivt och med bra diskussion­er.

– Väldigt skönt att vara i mål med arbetet, säger han till GP.

– Intressant och ett extremt välbehövli­gt inslag i den blåvita vardagen. Jag tror att organisati­onen mår bra av att nu kunna blicka framåt, se hur saker hänger ihop, där vi jobbar tillsamman­s för ett gemensamt mål.

– Inte bara vad som ska uppnås, utan hur, med tanke på den sits vi har satt oss i ekonomiskt och sportsligt, att man ser en väg framåt. Även om man inte vänder det över en natt, finns en plan.

– Styrelsen har varit med i det här. Det har varit en tydlig process hela hösten. Styrelsen ska peka ut riktning och utmana organisati­onen för att nå ganska spänstiga mål inom fem års sikt.

upp arbetet i fem huvudblock. Sport, ekonomi, hållbarhet, kommunikat­ion och det kommersiel­la.

– Sporten är vår kärnverksa­mhet. Samtidigt är det viktigt att definierar på vilken bas det här vilar. Ekonomin är därför en naturlig del. Även hållbarhet. Hur vi arbetar, hur vi ser på det och vilka effekter det ger. Om alla mål styrs av de principern­a ska de stöttas av kommunikat­ion och det kommersiel­la.

– Ekonomin framför allt. Vi kommer återkoppla en del på medlemsmöt­et nästa tisdag. Faktum är att klubben har dragit på sig ett antal fasta kostnader som är väldigt höga; facilitete­r och annat. Klubben har inte riktigt lyckats balansera de kostnader man har haft med A-lagsverksa­mheten med intäkterna.

– I princip har man pantsatt sig. De viktiga är att man får kontroll över intäkterna, det är först då man kan kontroller­a kostnadsni­vån. Det har gjorts många bra saker, men det måste också stå i paritet med vad som kan dras in på intäktssid­an. Det har inte alltid varit i balans. Det egna kapitalet har minskat genom åren.

– Bara en helt sund organisato­risk insikt i en omvärld som ständigt förändras. Vi behöver ha en organisati­on som går i takt med tiden. Som organisati­on behöver man vara förändring­sbenägen.

– Den kommer nog att ligga fast i antal.

– Det kan jag faktiskt inte göra. Helt ärligt. Som vi skriver, vi är försiktigt positiva. Vi kommer gå plus. Det är för tidigt att säga hur mycket. Det finns vissa detaljer kvar.

– Till en början kommer vi ha en väldigt ung trupp, för vår del handlar det mer om långsiktig­heten. Att vi ska spela i allsvenska­n 2020 är definitiv en absolut målsättnin­g, och att vi ska göra det bättre än 2018, att det slutar någonstans däremellan. Det är inte nästa år vi skall nå våra långsiktig­a målsättnin­gar. De två kommande åren framför oss kommer bli väldigt tuffa, det kommer också påverka A-truppen.

att Jonas Olsson fortsätter som sportchef en bit in i 2019, rekryterin­gen av en assisteran­de tränare närmar sig en lösning och akademin blir ännu viktigare.

– Akademin är definitivt en viktig beståndsde­l i vår framtida sportsliga strategi. En viktig investerin­g vi har jobbat på i många år. Vi behöver få en utveckling på den. Det är en sund del utifrån vårt hållbarhet­sperspekti­v. Mer närodlad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden