Göteborgs-Posten

Hamrén om tuffa starten på jobbet som isländsk bas

-

Erik Hamrén var svensk förbundska­pten mellan åren 2009 och 2016 och tog landslaget till EMslutspel både 2012 och 2016. Efter ett kortare mellanspel i Öis och en tid som sportchef i sydafrikan­ska Sundowns verkar Mölnlyckeb­on sedan i höstas som isländsk förbundska­pten.

– De fem första matcherna var två mot världsetta­n Belgien, två mot världsåtta­n Schweiz och en mot världsmäst­aren Frankrike. Förhoppnin­garna är alltid stora, men realistisk­t var det svårt att få bra resultat med det motståndet, säger Erik Hamrén nu.

Utfallet blev fyra raka förluster och jumboplats i Nations Leaguegrup­pspelet.

– Alla lag har lite skador efter ett VM-år. Vi hade onormalt många skador. Sex av de ordinarie VMspelarna missade första samlingen, säger Erik Hamrén och hittar positiva konsekvens­er av det.

– Vi fick ändå chansen att testa ett större antal spelare än jag trott. Däremot har jag inte haft möjlighet att spela ihop lag, inte en av matcherna har vi kunnat spela med det lag jag tänkt. Totalt sätt var det prestation­smässigt okej, vi tog steg från första till sista samlingen, självklart är jag inte nöjd resultatmä­ssigt, säger han.

på Island, där befolkning­en ändå blivit bortskämd efter två raka mästerskap? – Innan jag började hade Island nio matcher utan seger, så förlus- terna började inte med mig. Medialt och supporterm­ässigt har det funnits förståelse för hur det har sett ut, även om det efter 0–6 mot Schweiz självklart också fanns kritik, säger Erik Hamrén.

Och fortsätter:

– Det skulle vi ha.

– Hade det sett ut som i första matchen hade jag varit väldigt besviken. Det känns som att vi är på rätt väg nu. Det finns saker man inte kan påverka, det är samma för alla förbundska­ptener. Har vi alla tillgängli­ga känns det bra inför EMkvalet som startar i mars. Då har en möjlighet att gå till ett tredje mästerskap i rad. Det är det många större lag som inte har klarat av, säger han.

I januari åker Island precis som Sverige till Qatar för matcher mot Sverige (11 januari) och Kuwait.

– Det blir bra värdemätar­e för oss,

– Likheterna är det sportsliga, att få till prestation­erna så bra som möjligt. Förutsättn­ingarna där är de samma.

– Sedan är Sverige ett större land med större resurser, även om jag inte har saknat några resurser med A-landslaget på Island än. Sverige har en större organisati­on och är ett större förbund med större mediebevak­ning. Intresset på Island är enormt stort, många planer och många som håller på.

lottade EM-kvalet hamnade Island i samma grupp som Frankrike, Turkiet, Albanien, Moldavien och Andorra.

– Det kunde ha varit både bättre och sämre. Frankrike är givetvis stora favoriter. Turkiet har ett bra och spännande lag. De visar att de kan slå vem som helst också, men är lite upp och ned. Det är de och vi som i första hand ska ta fajten med Frankrike.

– Albanien och Moldavien är svåra på bortaplan. Inte ens Andorra är enkla borta. Schweiz vann exempelvis bara med 2–1 där.

Truppen till januaritru­ppen är inte uttagen, stommen i EM-kvalet blir den samma som under VM.

– Åldersmäss­igt är det några som har passerat 30 men fortfarand­e har hög nivå. Det är några nya som har fått chansen, exempelvis gjorde Arnor Sigurdsson från Norrköping och Moskva debut mot Belgien.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden