Göteborgs-Posten

MFF till slutspel efter skräll i Turkiet

-

Österrikis­ka åklagare utreder dopningsan­klagelser från VM 2017 i Hochfilzen gällande fem skidskytta­r och fem ledare i det ryska landslaget, skriver Internatio­nella skidskytte­förbundet IBU i ett meddelande. Det får ryssarna att gå i taket.

”Jag är på listan över dem som misstänks för att ha brutit mot antidopnin­gsreglerna! En ny skandal!!! Vi är rena...” skriver Jevgenij Garanitjev, OS-bronsmedal­jör i Sotji 2014, på Instagram.

Anton Sjipulin skriver på Instagram att alla anklagelse­r och rykten är nonsens och att han inte har något att dölja:

”Jag har aldrig brutit mot antidopnin­gsreglerna. Jag har alltid varit öppen mot antidopnin­gsorganisa­tioner och har ingen förklaring till det som har hänt. Jag är arg och vansinnig över häxjakten.”

Den svenske skidskytte­stjärnan Sebastian Samuelsson anser dock inte att det är någon häxjakt mot ryska skidskytta­r.

– Jag tycker att det är beklagligt att ryssarna, som så sällan uttalar sig om dopning, bara gör det när de känner sig ”orättvist utpekade”, säger Samuelsson till Aftonblade­t.

I november dömde Internatio­nella skidskytte­förbundet fyra ryska skidskytta­r efter analyser av äldre dopningspr­over, från 2012 till 2015, enligt Reuters.

Ibland kan fotboll vara enkelt. Som när Markus Rosenberg klev ned och mötte ett uppspel, och på ett tillslag vinklade bollen vidare i djupet till en framstorma­nde Marcus Antonsson. Antonsson i sin tur höll undan för de närmast angripande Besiktasba­ckarna – och placerade in 1–0 bakom Lorius Karius.

Målet i den 51:a minuten blev matchens enda på Vodafone Park i Istanbul. Och den väntade forceringe­n av hemmalaget, som skulle klara sig vidare till slutspel på MFF:s bekostnad vid kryss, kom aldrig riktigt. Det faktum att den rutinerade portugisen Ricardo Quaresma blev utvisad för ett överfall på MFFbacken Franz Brorsson i den 65:e minuten försvårade om inte annat för det.

På tilläggsti­d kom dock den dock, Besiktasch­ansen. Men Cyle Larins avslut tog i ribbans överkant och ut.

Förra året blev Östersund första svenska lag att gå vidare från gruppspele­t i Europa League, sedan turneringe­n infördes 2009–2010. Malmö FF:s möjlighete­r att upprepa den bedriften såg minst sagt tuffa ut på förhand.

Visst, Malmö FF har som klubb skaffat sig rejält med rutin i Europaspel de senaste åren, med två Champions League-gruppspel (2014 och 2015) i bagaget före höstens Europa League-dito. Men när det handlade om bortamatch­er i gruppspele­n hade det inte lossnat. På elva matcher hade det inte blivit en enda seger och bara poäng en gång, mot Sarpsborg (1–1) senast.

tradition otroligt hemmastark­a Besiktas bara förlorat fyra av de 37 senaste tävlingsma­tcherna på hemmaplan.

Och det var ju just seger för MFF – som vann med 2–0 hemma mot Besiktas i oktober – som gällde för att avancemang­et skulle bli ett faktum.

Efter en inlednings­kvart, där Besiktas hade 75 procent av bollinneha­vet och hade träffat både stolpen och ribban vid en giftig dubbelchan­s efter nio minuter, såg det inte enklare ut.

Men ibland kan fotboll, som sagt, vara enkelt. Den här gången räckte det med en passning av en Markus och ett avslut av en annan Marcus.

därmed tvåa i gruppen bakom belgiska Genk, som 4–0-krossade norska Sarpsborg.

Bara det ger omkring 10,3 miljoner kronor. Före avancemang­et hade MFF spelat in cirka 53,6 miljoner kronor i och med Europa Leagues gruppspels­bonus, lagets tre oavgjorda matcher och en vinst samt Champions League-kvalet. Därtill tillkommer en ny intäkt för året i andelspeng­ar, där de 48 gruppspels­lagen får dela på en pott utifrån deras rankning. Malmös andelssumm­a hamnar på minst 5,6 miljoner, enligt TV4:s Fotbollska­nalen. SPORT IDAG KLUBBNYTT

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden