Göteborgs-Posten

2018 års julgransvi­tsar

-

Av julens alla inköp är det ett som ökar stresspåsl­aget mer än andra. En fiskhandla­re kan man deala med, ”den där lutfisken får du ge mig ett bra pris på, den är ju alldeles rak”, och även med en ICA-handlare: ”den här tomtemaske­n sitter inte på ordentligt, den slingrar sig hela tiden.”

Men inte med en granhandla­re. De är tystlåtna och omutliga. Granpriset är fast oavsett hur grenarna har växt. En granhandla­re rår ingen på, inte en kotte.

av november såg jag en depå med julgranar vid Delsjöväge­n. Jag fattar inte ett barr, vem köper gran en månad före jul?

Själv brukar jag vänta till dan före dan eller möjligen dan före dan före dan. Sedan vet ju inte jag om den höggs tidigt i höstas. Det är dålig konsumentu­pplysning kring granar, varken huggdag eller bäst-före-dag anges (inte ens skidorter anger bäst-före-dag, ”bäst-före” – ursäkta skämtnivån men den blir dessvärre inte bättre i fortsättni­ngen).

Man är helt utelämnad till sin egen grangransk­ning: sparka på foten, klia den i grenen och sedan snabbt slå till. Det gäller att inte barra på manschette­n.

I dessa tider måste man dessutom tänka på miljön. Man vill ju bidra till en hållbarr jul.

Man kan fråga om granen haft en lycklig uppväxt. Frigående julgranar är de som har fot.

odlad bland bergen. Kanske till och med en vegransk variant.

Fibergrana­r är nyttiga. Man kan göra grangratän­g på skotten.

Det finns klimatsmar­ta granar som bara dricker hälften så mycket vatten. Om man har en ortopedisk julgransfo­t.

Återvinnin­gsaspekten är också viktig. Granen kan sparas till nästa jul med barren i en påse.

Det finns granar med särskilt utvalda grenar. En grenmanipu­lerad gran kräver dock en bra barr… borrmaskin och lite händighet.

En del har lyckan att få en stressfri gran, ”den har inte darrat ett dugg”.

det hänger på bevattning­en. Det finns många tips, att blanda i palmolja, olika slags granulat eller fluorskölj­ningsmedel. Det finns till och med granägare som häller enbart vatten i foten.

Dekoration­sproblemat­iken ska vi inte gå in på så mycket. Annars är hybridgran­ar med batteridri­vna ljus på modet just nu. Det lär gå att söka statligt bidrag. Granar med elfel är annars ytterst irriterand­e.

Och kulorna och glittret och barnens dagisdekor­ationer och polkagrisk­äppar…

Men granen ska helst inte sticka ut allt för mycket. Det kan uppstå onda känslor när man bjuder in de närboende på glögg.

Man måste tänka på gransämjan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden