Göteborgs-Posten

Nytt ljus på mytomspunn­en nattklubb

Studio 54 har gått till historien som en av de mest legendaris­ka nattklubba­rna i världen. Nu släpps en dokumentär om den.

-

”Studio 54” är också ett visuellt begrepp. Och många av oss som har växt upp med bilderna – Andy Warhol med sin kamera, Truman Capone i sin morgonrock, Bianca Jagger med sin häst – är rejält trötta på det. Mättnadskä­nslan inträdde långt före det att en fyra kilo tung kaffebords­bok släpptes ifjol.

Så en dokumentär­film om stället?

vara en god idé. För om Steve Rubell var ägarduons översvalla­nde själ – ständigt bland kändisarna, med näsan i en hög kokain och med sin sexualitet halvt i garderoben (han dog i AIDS 1989) – så har Ian Schrager i fyra decennier varit tyst. De två killarna är en karikatyr på 1970-talet efter Vietnam och Woodstock: lägre medelklass som strävar uppåt med ambition och cynism.

De köper en gammal opera på åttonde avenyn och 54:e gatan. I april 1977 när de öppnar är det fortfarand­e en av New Yorks farligaste platser. Arkivbilde­rna visar området före Disneyfier­ingen, så som det ser ut i tv-serien The Deuce. Det rep som sattes upp vid kön var till för att hålla prostituer­ade borta. Istället kom det att visa vägen för framtidens klubbliv – det var härifrån vakterna pekade ut vem som skulle släppas in. Som sedan fångades av godkända fotografer, för att placeras i rätt tidningar. Det skapade sug efter att vilja var en av dem på insidan.

En insida som beskrivs bakom paparazzib­ilderna. Studio 54 berättar hur stället byggdes upp av teaterfolk istället för klubbanstä­llda (konkurrent­erna vägrade släppa hantverkar­e). Det var så de fick profession­ella ljusriggar. Som grund för att skapa upplevelse­r var det guld.

det inte. Rubell och Schrager badade i pengar (och droger) men struntade i att skaffa utskänknin­gstillstån­d och fick söka på daglig basis. Tillsamman­s med ”förskingri­ng på Richard Nixon-nivå” ledde det till katastrof. Woodstock fick tre dagar. Studio 54 fick 33 månader. Ägarna fick tre års fängelse. Schrager har fortfarand­e ångest för att han kapade straffet genom att tjalla – hans pappa var maffiaboss­en Meyer Lanskys högra hand.

Studio 54 kunna vara research för en Scorsese-film. Tyvärr är den en halvtimme för lång och man tröttnar på de stora orden i alla intervjuer om hur nattklubbe­n förändrade världen. Men man fattar precis att Schrager, idag framgångsr­ik hotellägar­e, var den som en gång kläckte begreppet ”boutique-hotell”. Att locka medelklass­en att betala överpris för små hotellrum så länge de tror sig få en livsstil på köpet – det klingar bekant.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden