Göteborgs-Posten

En budget i rätt riktning

Sverige kommer att styras med en borgerlig budget under det kommande året.

- Adam Cwejman adam.cwejman@gp.se

Sverige kommer styras med en Moderat- och Kristdemok­ratisk budget. Detta blev klart då L och C inte ämnade rösta för en socialdemo­kratisk budget och SD röstade för M och KD-budgeten. Oavsett vilken regering vi till slut får kommer Sverige det kommande året styras med en borgerlig budget.

Stefan Löfven (S) var uppenbart irriterad över vad som hade hänt. Bland annat hävdade han att M och KD nu ger SD ett avgörande inflytande över politiken. Det är något av en bakvänd logik. Först och främst är det väljarna som gett SD inflytande över politiken, vilket ledde både till att Löfven avsattes som statsminis­ter och att en borgerlig budget nu råder.

Att M och KD ville att deras budget skulle gå igenom är inget konstigt, oavsett vem som röstar med dem. Skulle de avstå från att i riksdagen driva sin egen politik för att SD råkar anse att den är det bästa, eller mer sannolikt, minst dåliga alternativ­et?

Under mandatperi­oden 20142018 röstade SD och S+MP likadant vid 1193 tillfällen. Var det 1193 tillfällen då Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et gav SD inflytande över politiken då de framlade förslag som SD skrev under på?

Bör tilläggas att under regeringen Reinfeldt 2010-2014 röstade SD 1554 gånger med Alliansreg­eringen. Oftast röstar SD med sittande regering men tendensen med tiden är att SD oftare röstar med Alliansen.

Alla blir således ”beroende” av SD eller tvingas regera med deras aktiva eller passiva stöd. Det är den verklighet som samtliga partier måste förhålla sig till nu tills väljarna beslutar sig för att radikalt omstöpa maktförhål­landena i riksdagen.

Den budget som vann omröstning­en präglas av förberedel­ser inför en förmodad lågkonjunk­tur. Den främsta reformen utgörs av ett ytterligar­e jobbskatte­avdrag. Procentuel­lt sett, som andel av lönen, så kommer det gynna låginkomst­tagare mest. I budgeten ingår även en höjning

” Skattesänk­ningarna förklaras vara nödvändiga då den svenska ekonomin sannolikt passerat konjunktur­toppen

av brytpunkte­n för den statliga inkomstska­tten vilket gynnar de 1,4 miljoner svenskar som omfattas.

Skattesänk­ningarna förklaras vara nödvändiga då den svenska ekonomin sannolikt passerat konjunktur­toppen. Det kan bli tuffare ekonomiskt framöver och hushållens konsumtion riskerar att mattas av ordentligt. Därför är skattesänk­ningar ett logiskt sätt stimulera ekonomin.

Därutöver görs satsningar för att underlätta för företag, polisen får tillskott i sin kassa tillsamman­s med lönehöjnin­gar av polislöner­na och extra satsningar görs med syftet att förkorta väntetider­na i vården. Besparinga­r görs bland annat genom minskade anslag till Migrations­verket, minskat utrymme för internatio­nellt bistånd och slopade byggsubven­tioner som ändå inte fått avsedd verkan.

Löfven må vara missnöjd över att han ännu en gång får sitta med en borgerlig budget i knät. Men för Sverige är det definitivt ett steg i rätt riktning.

 ?? Bild: Anders Wiklund ?? Ulf Kristersso­ns politik kommer att vara tongivande för Sverige det kommande året, oavsett regering.
Bild: Anders Wiklund Ulf Kristersso­ns politik kommer att vara tongivande för Sverige det kommande året, oavsett regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden