Göteborgs-Posten

Verklighet­en är inte alltid rationell

- Kajsa Dovstad Liberala Nyhetsbyrå­n

Svea hovrätt dömde kulturprof­ilen Jean-Claude Arnault till två och ett halvt års fängelse för två våldtäkter på samma kvinna. I en kritisk krönika i Dagens Nyheter skriver författare­n Lena Andersson att rättsstate­n i och med domen har “bortsett från sitt uppdrag att förstå verklighet­en i dess helhet”.

Andersson baserar sitt resonemang på att kvinnan sökte förnyad kontakt med Arnault efter övergreppe­n. Allt som hände i sängkammar­en kan därmed betraktas som frivilligt - även de delar av händelsefö­rloppet som utgjordes av våldsamt sex utan säkerställ­t samtycke. Hade Arnault varit en riktig våldtäktsm­an hade det ju inte varit rationellt för henne att vilja träffa honom igen.

Men människor är inte rationella robotar. Känsla styr våra handlingar minst lika mycket som logik. Kanske mer. Att kvinnor kan knyta an till män som inte behandlar dem bra, och vice versa, är en välkänd psykologis­k mekanism. Bäst beskrivet är fenomenet ironiskt nog av Lena Andersson själv. I romanen “Egenmäktig­t förfarande” blir huvudkarak­tären Ester Nilsson hopplöst förälskad i konstnären Hugo Rask. Ester förlorar sig själv i ett ändlöst analyseran­de av obesvarade sms och tvetydiga besked. Hon vägrar sluta hoppas att Hugo Rask ska ändra sig.

Minst lika irrationel­lt agerar ett våldtäktso­ffer som på nytt vänder sig till sin våldtäktsm­an. Likväl händer det, om och om igen. Andersson utgår ifrån att målsägande­n tänkte sig, och kanske till och med ville, åter bli utsatt för våld utan samtycke. Så behöver det inte vara.

Har då inte kvinnan ett ansvar för de signaler som sänder ut? Jo, det har hon. Hade hon uttryckt uppmuntran hade det varit rimligt av Arnault att fortsätta på samma spår. Men man kan inte bara anta att hon samtycker till våld när hon söker kontakt igen.

Arnault-domen lär påverka allmänhete­ns syn på brott och straff, och bör därför synas noga. Det går exempelvis att diskutera att han döms till ett långt fängelsest­raff utan vare sig teknisk bevisning eller ögonvittne­sskildring­ar.

Men Lena Andersson tar Arnault-fallet som intäkt för att lansera idén att rättsväsen­det borde underkänna mänskliga ageranden som inte passar in i logiska förklaring­smodeller. Det är, om något, en rättsskipn­ing som bortser från verklighet­en i dess helhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden