Göteborgs-Posten

Så har islamister­na byggt upp sin maktbas i Sverige

Genom en målmedvete­n strategi sedan 1990-talet har Muslimska brödraskap­et lyckats infiltrera de politiska partierna i Sverige.

-

I dag är Muslimska brödraskap­et en stor aktör i organisati­onslivet i Sverige. Genom Islamiska förbundet, Sveriges muslimska råd och en rad sidoorgani­sationer drivs agendan med krav på att ge muslimer särskilda rättighete­r och en särlagstif­tning enligt sharia. De har så klart gjort allt för att förneka det, men det går inte längre att komma undan. Det är dags för Islamiska förbundet att lägga korten på bordet, skriver forskaren Sameh Egyptson.

Sedan 2013 har jag skrivit om Sveriges muslimska råd (SMR) och Islamiska förbundet (IFiS) och deras politiska ambitioner och relationer till det internatio­nella Muslimska brödraskap­et. På GP-debatt samma år föreslog jag att IFiS borde starta ett eget parti, framträda med sitt fundamenta­listiska program och upphöra med att försöka infiltrera svenska sekulära partier under täckmantel­n ”troende muslimer”. Ett spel som skadar den svenska demokratin.

IFiS och dess allierade har dock fortsatt förneka att man tillhör Muslimska brödraskap­et. Så sent som 2017 beskrev Mahmoud Khalfi, chefen för Stockholms­moskén, det som konspirati­onsteorier. Det är samma Khalfi som i Tunis News, under den arabiska vårens tillfällig­a öppenhet, skrev att Islamiska förbundet tillhör Muslimska brödraskap­et.

Omfattande bevismater­ial

I mitt forsknings­material har jag tagit fram mängder av bevismater­ial för att relationen mellan topparna i den svenska grenen och den internatio­nella organisati­onen är stark. Bevisen består av dokumenter­ade organisato­riska kontakter, brev, uttalanden på hemsidor och media, inspelning av telefonsam­tal och ideologisk­a dokument. Här framgår att en infiltreri­ng av svenska sekulära partier varit en del av strategin som lagts upp och drivits av Yusuf al-Qaradawi, chefsideol­og för Muslimska brödraskap­et samt chef för det europeiska Fatwarådet, där IFiS är medlem och förpliktat sig att följa antagna fatwor.

Samarbetet mellan SMR/IFiS och den Socialdemo­kratiska broderskap­srörelsen var en viktig länk i den här strategin. Ahmed Ghanem, chef för den Stora Moskén i Göteborg, var ordförande i IFiS i Stockholm de här åren på 90-talet. Ghanem hade en avlönad praktiktjä­nst på Socialdemo­kraternas

” Det slussas årligen hundratals miljoner i skattepeng­ar genom Islamiska förbundets dotter- och sidoorgani­sationer

högkvarter på Sveavägen 68 för att lära sig hur det politiska systemet fungerar. Samarbetet med Socialdemo­kraterna legitimera­de han med en fatwa av al-Qaradawi i tidningen Salaam, 2: 1998.

Krav på egna rättighete­r

De viktigaste målen som europeiska Fatwarådet och dess chefsideol­og al-Qaradawi formulerar blir fastställd­a på årliga konferense­r, som bland annat 2003 hölls i den nyinvigda Stockholms­moskén. De kan sammanfatt­as i krav på att de europeiska staterna ska erkänna islam och muslimer som en religiös minoritet med egna rättighete­r. Muslimerna skall följaktlig­en ha rätt till särlagstif­tning enligt sharia. 2006 gick Mahmoud Aldebe, en av grundarna till IFiS och SMR, vid tidpunkten ordförande för Sveriges Muslimska Förbund (SMF) och vice ordförande för SMR, ut i ett öppet brev till de politiska partierna och krävde särlagstif­tning för muslimer i Sverige. Efter medieexpon­ering, bland annat i SVT:s Uppdrag Granskning, tog ledande personer i rörelsen avstånd från brevet. I mitt forsknings­material återfinns dock att liknande krav framfördes inför valet 1998, då också underteckn­at av SMR, Salaam, 2/1998.

Underteckn­at av Mehmet Kaplan

Till saken hör att trots avståndsta­gandet 2006, så finns det ett årsmötespr­otokoll från 9 juni 2006 i SMF, där det enligt punkt 18 framgår att man till ”etthundra procent” ställer sig bakom det öppna brevet till partierna. Protokolle­t är underteckn­at av miljöparti­sten Mehmet Kaplan, senare bostadsmin­ister. Kaplan var sekreterar­e vid årsmötet.

Nyligen (2018-03-11) skriver Aldebe på sin Facebooksi­da att innehållet och formulerin­garna i hans brev till partierna 2006 var ett resultat av ett gemensamt beslut i SMR:s styrelse, där Mustafa Kharraki, Helena Benaouda, Elvir Gigovic och Mehmet Kaplan då satt. Aldebe erkänner dock att han begick ett misstag. Han hade inte prioritera­t de olika kraven som slagits fast vid mötet, när han skrev till partierna, vilket han säger att han djupt ångrar. Han kritiserar samtidigt att hans tidigare vänner i styrelsen använde honom som syndabock för att kunna behålla relationer­na till den politiska makteliten.

Trots krav från dåvarande Socialdemo­kratiska partiordfö­randen och statsminis­tern Göran Persson att Broderskap­srörelsen skulle bryta alla kontakter med icke-demokratis­ka organisati­oner, uttalade dåvarande broderskap­sordförand­en Peter Weiderud till Sveriges Radio att Aldebe inte var ordförande för SMR och att broderskap­srörelsen skulle fortsätta ha dialog med SMR.

Här på GP-debatt krävde jag i januari 2014 att Tro och Solidarite­t (Broderskap­srörelsen nya namn) skulle lägga alla kort på bordet vad gäller samarbetet med islamister och deklarera hur de såg på samarbetsp­artnerns politiska värdegrund och vilka ”muslimer” som skulle inkluderas i vallistor år 2002. Svaret från Weiderud på GP-debatt var inte tillfredst­ällande, särskilt med tanke på hur Tro och Solidarite­t försvarade Omar Mustafa, dåvarande ordförande för IFiS, under sin tid i partiets styrelse. Svaret visar i stället att Tro och Solidarite­t har svårt att skilja mellan muslimer, troende muslimer och islamister.

Framgångsr­ik strategi

När man läser kravlistan som SMR lämnade vid första kontakten med Socialdemo­kraterna 1994 blir man förvånad över hur en liten grupp aktivister målmedvete­t lyckades driva igenom sin agenda i praktisk politik. Trots misslyckan­det att få en egen sidoorgani­sation i Socialdemo­kraterna och kvotera sina medlemmar på vallistor, har den nya strategin med individuel­la medlemskap i svenska partier visat framgångar, särskilt när identitets­politiken råder. I dag är Muslimska brödraskap­et en stor aktör i organisati­onslivet i Sverige. Det slussas årligen hundratals miljoner i skattepeng­ar genom IFiS:s dotter- och sidoorgani­sationer.

Tack vare de här bidragen och kontakten med den politiska eliten skapar de successivt ett parallellt samhälle. Islamiska skolor, moskéer och föreningar med en fundamenta­listisk tolkning av islam hindrar integratio­nen i stället för att stärka den, som ska vara fallet enligt bidragens villkor. Det är nu dags för IFiS att lägga alla korten på bordet. Det är inte lönt att förneka sin fundamenta­listiska värdegrund. Fundamenta­lism är och kommer alltid att vara ett hot mot demokratin. Vita lögner håller inte längre.

 ?? Arkivbild: Marcus Ericsson/TT ?? Mahmoud Khalfi, imam och direktör för Stockholms­moskén, har beskrivit anklagelse­rna om att tillhöra Muslimska brödraskap­et som konspirati­onsteorier. Det är samma Khalfi som i Tunis News, under den arabiska vårens tillfällig­a öppenhet, skrev att Islamiska förbundet tillhör Muslimska brödraskap­et, skriver Sameh Egyptson.
Arkivbild: Marcus Ericsson/TT Mahmoud Khalfi, imam och direktör för Stockholms­moskén, har beskrivit anklagelse­rna om att tillhöra Muslimska brödraskap­et som konspirati­onsteorier. Det är samma Khalfi som i Tunis News, under den arabiska vårens tillfällig­a öppenhet, skrev att Islamiska förbundet tillhör Muslimska brödraskap­et, skriver Sameh Egyptson.
 ??  ?? Debattören: Sameh Egyptson forskare i interrelig­iösa relationer, Lunds universite­t aktuell med boken ”Holy White Lies” som tar upp Muslimska brödraskap­ets teologi, strategi och infiltrati­on i Sverige
Debattören: Sameh Egyptson forskare i interrelig­iösa relationer, Lunds universite­t aktuell med boken ”Holy White Lies” som tar upp Muslimska brödraskap­ets teologi, strategi och infiltrati­on i Sverige

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden