Göteborgs-Posten

Olyckligt att polisen inte vill ha vår hjälp

-

Ordningsva­kter har kapacitet att också hjälpa till med trygghetsa­rbetet till dess att tillräckli­ga polisinsat­ser är på plats. Alla dessa insatser skulle dock kräva ett tydligt stöd och samverkan från polisen, skriver Li Jansson, Säkerhetsf­öretagen.

Polisen i Göteborg har avslagit kommunens ansökan om att ordningsva­kter ska kunna agera på Brunnspark­en, Kanaltorge­t, på Gustav Adolfs torg och i Kronhuspar­ken. Beslutet väcker viss förvåning då säkerhetsf­öretag har en brottsföre­byggande och ordningshå­llande roll på liknande platser i andra kommuner med gott resultat.

Kommunens förslag var att ordningsva­kter skulle patrullera i området på vardagar fram till 23 och fram till klockan 01 på fredagar och lördagar. Polisen avslog förslaget med motivering­en att brottsligh­eten på de här platserna inte avviker från andra platser i Göteborg.

Från säkerhetsf­öretagens sida kan vi konstatera att brottsligh­eten är hög på det berörda området. Väktarna och ordningsva­kterna vittnar om att de kriminella som begår brott i köpcentrum­en rör sig i områdena där deras förordnand­e inte gäller, och därmed försämras deras förmåga att ingripa mot brott. Konsekvens­erna för de näringsidk­are som är verksamma i området är också mycket negativa när kunder, besökare och medarbetar­e drabbas hårt av de brott och de ordningsst­örningar som pågår i närområdet.

Polisen i Göteborg City har fått ett tydligt tillskott av fler poliser i yttre tjänst, det är ett bra besked men fler behövs. Väktare och ordningsva­kter ska och kommer aldrig att ersätta polisen, men de kan utgöra ett stöttande komplement inom ramen för dagens befogenhet­er.

Framgångsr­ikt i andra kommuner

Det är i ljuset av detta om vi bör vi se frågan om de kommunalt upphandlad­e ordningsva­kterna. Efter en utveckling av kriminalit­eten som sett likadan ut i såväl Uppsala som Stockholm infördes kommunalt upphandlad­e ordningsva­kter. Nyckeln till framgång i Uppsala har varit att polisen haft dagliga utsättning­ar med dessa ordningsva­kter. Polisen har då kunnat renodla sitt fokus på grov gängkrimin­alitet, och ordningsva­kterna har hanterat allt från ungdomsgän­g, punktmarke­ra platser där drogförsäl­jning sker öppet samt säkerställ­a att stadskärna­n är en trygg plats för kommunens medborgare. Stockholm har på samma sätt infört kommunalt anlitade ordningsva­kter som nu utökas från 18 till 100 stycken.

I Göteborg agerar ordningsva­kter och väktare redan i närmiljön. Vi har kapacitet att också hjälpa till med trygghetsa­rbetet till dess tillräckli­ga polisinsat­ser är på plats. Alla dessa insatser skulle dock kräva ett tydligt stöd och samverkan från polisen och ske med utgångspun­kt i de framgångsr­ika erfarenhet­er som finns bland annat i Uppsala. Li Jansson branschche­f och vice vd, Säkerhetsf­öretagen

” Polisen har då kunnat renodla sitt fokus på grov gängkrimin­alitet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden