Göteborgs-Posten

Tummetott, vante eller rock?

-

Slutreplik till Karin Pleijel (MP), 3/12 och 7/12

Jag vet att Grundskole­förvaltnin­gen i Göteborg har förslag på stora satsningar framöver. Det är riktigt bra och det inger visst hopp. Samtidigt blir jag bekymrad och orolig av det Karin Pleijel (MP) skriver.

Jag är bekymrad över att Gustav Fridolin (MP) på MP:s hemsida skriver om en satsning för en jämlik skola och för att bryta ojämlikhet och segregatio­n. Många med mig fick då uppfattnin­gen att man äntligen skulle satsa stort på just skolorna i utanförska­psområden. Men så var det inte, Skolkommis­sionens rekommenda­tioner innebär att bara cirka 20 procent satsas på de elva kommuner där våra utanförska­psområden finns. Borde inte Fridolin ha nämnt detta?

Jag är bekymrad över att det rödgröna styret under senaste mandatperi­oden gjort en historisk satsning utan att personalen på skolorna märkt av denna satsning. I stället blev det nedskärnin­gar under vårtermine­n. Vad har personalen missat?

Jag är orolig över att bara hälften av den statliga satsningen för hösttermin­en 2018 hittills kommit till skolorna, när terminen nu nästan är slut. När kommer resten av denna satsning?

Jag är orolig över talet om långsiktig­a satsningar. Visst behövs långsiktig­het, men först måste man satsa kortsiktig­t. Man måste komma tillrätta med dagens stora problem för att sedan kunna satsa långsiktig­t.

Många har läst sagan om ”Mäster skräddare”. En man beställde en rock, men det blev en allt mindre del. Jag håller med om att det kanske blev en vante med kommunens nya satsningar, men med statens stöd för satsning på att bryta ojämlikhet och segregatio­n skulle det kanske kunna bli just en rock. Svek eller inte? Tummetott, vante eller rock? Janne Otterström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden