Göteborgs-Posten

Skanstorge­t är en dålig idé

-

Replik till Lasse, 7/12

Kul att du engagerar dig i stadsbyggn­adsfrågor.

Du frågade hur jag som stadsarkit­ekt ser på Skanstorge­t och den aktuella processen med en markanvisn­ingstävlin­g om ett bostadskva­rter, med direktdemo­kratiska inslag.

Jag tycker att det är en dålig idé av flera skäl:

Vi vill alltid försöka tillföra det som en stadsdel har ont om. Tillgängli­g allmän plats, som man kan nå med barnvagn eller rullstol, är det ont om här. Det behövs också fler lokaler i stadsdelen.

Bostadsexp­loateringe­n skulle finansiera ett nedgrävt parkerings­garage. Att bygga dyra bostäder för att skapa parkeringa­r är väl kanske inte så smart, eller rättvist mot dem som ska bo där.

Tävlingspr­ogrammets krav på 200 bostäder ger en mörk och tråkig innergård, och ganska dåliga bostäder, i synnerhet om man ska ha någon allmän yta kvar av torget.

En omröstning om tre förslag med snarlikt innehåll är ju inte direkt demokrati. Att i detta tidiga skede engagera göteborgar­na i vad torget ska bli, i stället för parkering, hade däremot varit bra.

Processen i sig är dock beslutad av fastighets­nämndens politiker och vi får förhålla oss till denna. Nästa steg är att detaljplan­elägga området, vilket beslutats av byggnadsnä­mnden, och i samrådspro­cessen finns det möjlighet att påverka planen.

Björn Siesjö stadsarkit­ekt

 ??  ?? Arkivbild: Anna Svanberg En omröstning om tre förslag med snarlikt innehåll är ju inte direkt demokrati, skriver Björn Siesjö, stadsarkit­ekt.
Arkivbild: Anna Svanberg En omröstning om tre förslag med snarlikt innehåll är ju inte direkt demokrati, skriver Björn Siesjö, stadsarkit­ekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden