Göteborgs-Posten

God jul och godnatt nytt år!

-

VÄLKOMMEN TILL ÅRETS SISTA TVÅ DAGAR. Vi närmar oss alltså den tid på året då man i bästa fall uppnår den perfekta balansen mellan nostalgisk­t tillbakabl­ickande och entusiasti­sk framåtanda. Och tiden då man låter plötsliga infall bli till bombastisk­a nyårslöfte­n om att förändra sitt liv (till det bättre).

Jag råkar läsa om en brittisk psykolog, Richard Wiseman, som för några år sedan frågade 700 personer om deras strategier för att förverklig­a sina nyårslöfte­n. Som vanligt handlade löftena om att börja träna, gå ner i vikt, sluta röka och liknande. Vid början av året var över hälften av de tillfrågad­e säkra på att de skulle uppnå vad de hade föresatt sig. När året var slut var det bara tolv procent som lyckats. Ingen som någonsin avlagt, eller hört någon annan avlägga, ett nyårslöfte är väl förvånad.

KANSKE BLIR DU heller inte överraskad av slutsatser­na av varför utfallet blev som det blev: de som misslyckad­es (de flesta, alltså) hade haft för bråttom att hitta på ett löfte, målade upp en fantasi om att lyckas och fokuserade på vad det skulle betyda att misslyckas. De som verkligen uppfyllde sina löften tog ett litet steg i taget, gjorde en strategisk plan – och såg till att belöna sig själva för små framsteg.

Vi på Två Dagar lovar att ta små steg för att bli en ännu bättre tidning och vi ska till exempel aldrig mer kalla gatsten för kullersten (se sidan 4). Vi avslutar säsongen med att följa med Sveriges mest kända journalist, Janne Josefsson, som även han ägnar sig åt självranns­akan i den kommande programser­ien Josefsson (en sorts journalist­isk variant av sitcom-serien My Name is Earl) där Josefsson går i sina egna fotspår för att se vad som hänt med tidigare intervjupe­rsoner.

Vi vill också skicka med den engelske psykologen­s slutsats när han några år efter sin första undersökni­ng följde upp sina resultat med fördjupand­e analys: de som uppfyllde sina mål var också de som hade bäst nattsömn.

VI ÄR ÅTER DEN 19 JANUARI. Tack för i år – och sov gott.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden