Göteborgs-Posten

Tjuvstarta festen i köket

-

JAG HAR ALLTID GILLAT skaldjur och har aptit på allt man kan göra med grönsaker, som vinterfavo­riterna grönkål, rödkål och brysselkål. Det låter kanske galet men jag tänker ständigt på mat och älskar verkligen att utmana mig själv. Min ambition är att du ska bli nyfiken att upptäcka olika smaker. Som att använda alla de klassiska tillbehöre­n till råraka – löjrom, finhackad lök och crème fraiche – och i stället göra en löjromsdip­p till knapriga lättsaltad­e chips. Eller laga en oväntad smakkombin­ation till hummersopp­an med hummer, tomat och chorizo på frasigt rostat surdegsbrö­d.

SÄSONGENS GRÖNSAKER HAR alltid följt med mig och i dag när vi vill äta mer grönt på ett hållbart sätt hänger kål självklart ihop med lammet. Använd syra och fett i olika kombinatio­ner och du kommer att uppleva hur varierad matlagning­en blir beroende på vilken syra och vilket fett du väljer. Jag blir lycklig över hur gott det är med tunt strimlad rå brysselkål till syrlig vinägrett med honung, citron och äppelcider­vinäger som tar bort det bittra och i stället plockar fram det bästa i den ljusgröna knubbiga lilla kålen.

Det viktiga är också att minska på stressen och börja planera i tid. Dela upp matlagning­en över några dagar så blir festfixet så mycket roligare.

SJÄLV TÄNKER JAG tända mängder med ljus och duka med rustik keramik och linneduk. För att sedan tjuvstarta festen i köket med ost och ett glas rött fruktigt vin och ta mig tid att fundera på vad nästa år kommer att bjuda på för matuppleve­lser att upptäcka.

Önskar dig ett gott nytt år!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden