Göteborgs-Posten

Planera så här!

-

29/12: Honungsros­ta nötterna, låt dem svalna ordentligt och förvara i en burk med lock.

Koka päronen med lagen och häll upp i en glasburk, se till att lagen täcker päronen ordentligt. Förvara i kylen. 30/12:

Rensa hummern, lägg på ett fat och plasta in, förvara hummerkött­et i kylen. Koka fonden och spara de sista momenten – att tillsätta grädde, smör och redning – till samma dag. Förvara fonden i kylen. 31/12:

Vispa grädden och ställ i kylen. Ställ fram burken med päron i god tid så att de blir rumstemper­erade. Koka rödvinssås­en klar i god tid.

Gör klart chokladsås­en och låt den stå framme i rumstemper­atur, om den tjocknar för mycket värm den lite försiktigt. Ugnsbaka hasselback­spotatis, stek rödkålen, rosta grönkålen och skiva brysselkål­en. Koka upp soppan och tillsätt resten av ingrediens­erna.

Gör klart tillbehöre­n till soppan och värm i ugnen på 175 grader i ett par minuter, precis innan de ska ätas. Stek klart köttet och lägg på ett fat, täck med aluminiumf­olie. Värm såsen och alla tillbehör precis innan det ska ätas. Lägg upp löjromsdip­pen och chips på ett fat. Blanda till och servera drinken till gästerna. Nu kan festen börja.

uuuuuuuuuu­uuFrisk och härligt syrlig drink som jag alltid beställer när jag är i Paris. Man kan även piffa upp glasen genom att frysa in björnbären med is och toppa med en kvist färsk rosmarin. Jag föredrar torrt bubbel till den söta likören. Fördela ut likören i botten av glasen och fyll på med champagne eller cava. Garnera med björnbär.

För alkoholfri drink: byt ut champagne mot alkoholfri­tt bubbel och byt ut likören mot saften från pressad blodapelsi­n eller några matskedar svartvinbä­rssaft.

 ?? Servera med: ?? 8 cl Crème de Cassis, svartvinbä­rslikör 1 flaska (750 ml) torr Champagne eller Cava 100 g björnbär, frysta och iskalla Råraka med löjrom är bland det godaste jag vet. Här har jag förenklat och gjort en lyxig löjromsdip­p till lättsaltad­e chips. Superenkel­t och perfekt till drinken.2 dl crème fraiche 1 schalotten­lök, finhackad 1–2 msk finhackad dill 50 g löjrom Flingsalt och nymald svartpeppa­rChips med havssalt eller rotfruktsc­hips Blanda crème fraichen med en sked tills den är slät. Skeda upp på ett fat. Strö över finhackad schalotten­lök, dill och löjrom. Krydda med lite salt och peppar. Servera med valfria chips.
Servera med: 8 cl Crème de Cassis, svartvinbä­rslikör 1 flaska (750 ml) torr Champagne eller Cava 100 g björnbär, frysta och iskalla Råraka med löjrom är bland det godaste jag vet. Här har jag förenklat och gjort en lyxig löjromsdip­p till lättsaltad­e chips. Superenkel­t och perfekt till drinken.2 dl crème fraiche 1 schalotten­lök, finhackad 1–2 msk finhackad dill 50 g löjrom Flingsalt och nymald svartpeppa­rChips med havssalt eller rotfruktsc­hips Blanda crème fraichen med en sked tills den är slät. Skeda upp på ett fat. Strö över finhackad schalotten­lök, dill och löjrom. Krydda med lite salt och peppar. Servera med valfria chips.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden