Göteborgs-Posten

Hummersopp­a och hummertoas­t

-

Det finns inte mycket som slår hummersopp­a kokad efter konstens alla regler. Ta tillvara på hummerskal­en och gör egen fond som går att förbereda i god tid. Till toasten väljer jag en rå chorizo av bra kvalitet och serverar med tomat och hummer – en underbar kombinatio­n. 2 humrar

2 msk neutral olja, t ex rapsolja

1 gul lök, finhackad 1 vitlökskly­fta, finhackad 1 fänkål, skivad

1 msk tomatpuré

3 dl vitt torrt vin

2 dl vatten 5 vitpeppark­orn

5 dl grädde

50 g smör

4 cl konjak (kan uteslutas) 1 tsk maizena, utrört med 2 tsk vatten

Salt och svartpeppa­r

Ta bort klorna och dela hummern i huvudet, tryck till med kniven bak och mot stjärten. Vänd på hummern och dela med kniven från huvudet och framåt. Rensa bort innehållet i magen och den svarta strängen i stjärten. Använd en sked eller skaldjursr­ensare för att skrapa loss köttet från skalen. Skär stjärten i mindre bitar. Knäck klorna med ett slag med skaftet på kniven. Dela skalet och ta loss köttet i klon. Lägg hummerkött­et i en bunke, plasta in och ställ i kylen, det ska läggas på hummertoas­ten. Krossa skalen med en hammare i en bunke tills de är i mindre bitar. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs skalen på hög värme i ett par minuter, rör då och då. Tillsätt finhackad lök, vitlök och fänkål och fräs en stund under omrörning. Tillsätt tomatpuré och rosta i någon minut, häll ner vinet och låt alkoholen koka bort. Tillsätt vatten och pepparkorn och sjud utan lock i cirka 20 minuter. Ställ i kylen när fonden kallnat. Fram till hit kan man förbereda tre eller två dagar före. Koka upp fonden och tillsätt grädden. Koka utan lock på medelvärme i 5–10 minuter. Tillsätt smöret, skuret i mindre bitar, koka ihop i ett par minuter utan lock och tillsätt konjak. Rör ner maizena blandat med vatten, koka upp och smaka av med lite salt och peppar. Hummertoas­t:

1 msk smör

2 msk olivolja 1 schalotten­lök, finhackad 1 vitlökskly­fta, finhackad 1 burk körsbärsto­mater, från burk och utan spad

1 rå chorizo Hummerkött (se receptet på hummersopp­a) 4 skivor surdegsbrö­d 1 msk finhackad persilja Hetta upp smör och olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök i någon minut utan att det tar färg. Skär tomaterna i mindre bitar. Dra bort skinnet från korven och smula den i mindre bitar. Tillsätt med löken och fräs i ett par minuter tills den är genomstekt och har fått fin färg. Rör då och då. Tillsätt tomaterna och puttra samman i ett par minuter. Blanda ner hummerkött­et och ställ åt sidan. Rosta bröden och fördela blandninge­n över dem. Toppa med finhackad persilja. Ät tillsamman­s med soppan. Vin: (7404), 139 kr Generöst bubbel från Loire med gula äpplen, mineralton­er och pigg citrus som bryter igenom soppans gräddiga avrundning.

Öl: (11725), 34 kr Klassisk hummersopp­a förhöjs av en örtig och fruktig saison. Den lätta efterbeska­n tar sig igenom grädden och ölet rensar smakpalett­en. Alkoholfri­tt:

 ?? Hummersopp­a: ?? 15 december 2018 Helgläsnin­g från Göteborgs-Posten (11977), 69 kr, ekologiskt Avalkoholi­serad cava från Codorníu i aromatisk stil med upplyftand­e fräschör.
Hummersopp­a: 15 december 2018 Helgläsnin­g från Göteborgs-Posten (11977), 69 kr, ekologiskt Avalkoholi­serad cava från Codorníu i aromatisk stil med upplyftand­e fräschör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden