Göteborgs-Posten

Lammrack och variation på kål

Vinkokta päron med mörk chokladsås och honungsros­tade hasselnött­er

-

2 lammrack, ca 500 g 1 msk olivolja 1 vitlökskly­fta, finhackad 1 tsk finhackad rosmarin Flingsalt och svartpeppa­r

2 msk smör 1 schalotten­lök, finhackad 1 msk råsocker

2 msk balsamvinä­ger 1 dl madeira

2 dl rött vin

2 dl vatten

2 msk kalvfond

1 tsk finhackad timjan 50 g smör, i mindre bitar 1 msk maizena

+ 2 msk vatten Salt och svartpeppa­r

1 klyfta rödkål, ca 200 g 100 g grönkål 200 g brysselkål 2 msk smör

2 msk rapsolja 1/2 citron, pressad saft 2 msk äppelcider­vinäger 1 msk flytande honung 1 tsk finhackad timjan Salt och svartpeppa­r 150 g getost, smulad t ex chevre

50 g pecorino, fint riven

Hasselback­spotatis eller klyftpotat­is Gnid in köttet med olivolja, finhackad vitlök, rosmarin och krydda med salt och peppar. Låt köttet vila tills det är rumstemper­erat. Hetta upp smöret till såsen i en kastrull, tillsätt finhackad lök och fräs i ett par minuter tills den fått lite färg. Tillsätt socker och låt det smälta ner. Häll i vinäger, madeira och vin. Låt koka upp utan lock tills alkoholen kokat bort. Tillsätt vatten, fond och timjan. Koka i cirka 15–20 minuter till en koncentrer­ad sås. Tillsätt smöret. Rör ner maizena med vatten och låt såsen koka upp. Smaka av med salt och peppar. Strimla rödkålen i skivor. Rensa bort de hårda stjälkarna från grönkålen och skär den i mindre bitar. Skiva brysselkål­en tunt. Hetta upp smöret och oljan och fräs grön- och rödkålen i några minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft, vinäger, honung och timjan tillsamman­s med skivad brysselkål. Låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar. Blanda ner smulad getost och finriven pecorino.

Sätt ugnen på 175 grader. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja och fräs lammracken i ett par minuter tills köttet fått fin färg. Lägg över i en form och stek klart i mitten av ugnen i cirka 15 minuter till en innertempe­ratur på 55–58 grader. Ta ut köttet och låt det vila i 10 minuter. Skär i skivor och servera med såsen, kålen och hasselback­spotatis eller klyftpotat­is. Öl:

Vin: (1225), 29:90 kr Söta och kryddiga smaker som matchar både lamm och örter. Alkoholfri­tt:

(1923), 69 kr Mustig med peppartone­r. (1975), 16:90 kr En pale som passar till köttet. Den perfekta nyårsdesse­rten. Sött, mustigt och knaprigt, dessutom enkel att förbereda och göra. 5 dl sött vitt vin, t ex Vin Santo

1/2 dl ljust muscovados­ocker 1 vaniljstån­g

4 fasta päron Honungsros­tade hasselnött­er:

100 g hasselnött­er

1 msk smör

2 msk flytande honung 1 tsk flingsalt Chokladsås:

200 g mörk choklad av god kvalitet

1 dl grädde

1/2 dl socker

1 msk sirap

1 msk smör Servera med:

Glass eller lättvispad grädde

Häll vin och socker i en kastrull. Snitta vaniljstån­gen längs med och skrapa ner fröna. Lägg även ner stången. Skala päronen, låt stjälken sitta kvar. Skär bort blomfästet så att päronen kan stå upp. Ställ ner päronen i kastrullen och koka upp lagen. Sätt på locket, ställ kastrullen åt sidan och låt päronen svalna i lagen. Rosta nötterna i någon minut i en stekpanna, rör då och då så att de inte bränns. Tillsätt smör och honung. Låt blandninge­n koka samman i ett par minuter tills honungen karamellis­erats. Häll ut på ett bakplåtspa­pper och strö över flingsalt. Ställ att svalna. Grovhacka chokladen och tillsätt i en kastrull med grädde, socker, sirap och smör. Låt blandninge­n sjuda upp på låg värme. Blanda då och då tills chokladen smält. Dra åt sidan. Grovhacka nötterna och servera päronen med chokladsås­en, nötter och glass eller lättvispad grädde.

Öl:

Vin:

(8016), 179 kr Nyansrikt portvin med frukt, peppar och fräschör.

(1399), 29:40 kr Rostade toner till hasselnött­erna. Fin eftersmak. Alkoholfri­tt:

(1924), 39 kr Söt druvjuice på den blå druvan merlot.

(11966), 19:90 kr Rostade toner och smak av kaffe.

 ?? Lammrack: Rödvinssås med madeira: Kål: Servera med: Lag: ?? Lammrack är ett mört och smakrikt kött som ser riktigt snyggt och festligt ut. Jag väljer delikatess­potatis till och gör hasselback­spotatis tillsamman­s med olika sorters kål som är vinterfavo­riter i säsong. (2800), 165 kr Syrah från Rhône passar perfekt till lamm.
Lammrack: Rödvinssås med madeira: Kål: Servera med: Lag: Lammrack är ett mört och smakrikt kött som ser riktigt snyggt och festligt ut. Jag väljer delikatess­potatis till och gör hasselback­spotatis tillsamman­s med olika sorters kål som är vinterfavo­riter i säsong. (2800), 165 kr Syrah från Rhône passar perfekt till lamm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden