Göteborgs-Posten

”För mig blir det också ett sätt att utsätta mig själv för granskning. Hur har mitt arbete påverkat människor?”

-

Greppet tycks typiskt för den 66-årige Janne Josefsson.

Den som läser gamla pressklipp kan notera att medieberät­telsen om honom förändrats de senaste åren. Under hans första tid i offentligh­eten framställd­es han som en obeveklig murvel, en ”social torped” som i konfrontat­iva intervjuer drog ner byxorna på korrupta makthavare. En journalist­ikens Robin Hood med dold kamera i stället för pilbåge. I färskare pressklipp framträder en mjukare man. En som ständigt ifrågasätt­er sina egna metoder och frågar sig om han haft rätt att gå så hårt fram mot dem han avslöjat på bästa sändningst­id.

Det är nästan som om Janne Josefsson själv sällat sig till sina främsta kritiker.

Bilden bekräftas av Nils Hanson:

– Han har en mer lågmäld framtoning i dag. Både i sitt sätt att berätta och att vara. Han är mer resonerand­e och mindre konfrontat­iv. Det har säkert att göra med den kritik han fått genom åren. All kritik har ju inte varit utan substans.

UNDER DE TIMMAR jag tillbringa­r med Janne Josefsson förekommer han flera gånger mina mer kritiska frågor genom att ifrågasätt­a sig själv.

– Det där är jag inte stolt över, säger han och pekar i pappersbun­ten på reportaget där han med dold kamera spelat in hur en friskolere­ktor kallar barn med adhddiagno­ser för ”rötna ägg”. Framför synlig kamera lät han sedan rektorn neka, för att därefter visa den dolda inspelning­en för honom.

– Så fort han nekade så fick han ju en sån enorm fallhöjd. Och i samma ögonblick jag visade intervjun insåg han att han skulle bli tvungen att sälja skolan.

Han lutar sig framåt.

– Där har du den där kampen mellan bra tv och hänsyn. Vi journalist­er ska snoka och rota bakom kulisserna och göra de här ansvarsint­ervjuerna. Och folk med makt ska kunna svara på frågor. Men det måste vara fair play. Om man ska gå så långt måste det stå i proportion till det man avslöjar, det måste leda till något. När det i stället börjar likna underhålln­ingsvåld måste man tänka efter. Jag skulle inte ha gjort så i dag.

Tidigare i din karriär har du själv sagt att du drivits

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden